Kedi ve köpekler, biribirlerini koklayarak, sağlık, üreme ve ne yedikleriyle ilgili bilgi sahibi oldukları belirtildi.

Livesience'de yer alan araştırmada, kedi ve köpeklerin karşılaştıklarında ilk olarak biribirlerinin kıçlarını kokladıklarını ve salgıladıkları her kimyasalın başka bir köpeğe belirli bilgiler aktartığını kaydetti.

Lexington, Kentucky'deki Transilvanya Üniversitesi hayvan bilişi konusunda uzman psikoloji profesör Ellen Furlong, ''Köpekler (başka bir köpeğin) sağlık ve üreme durumunu anlayabilir, ne yediklerini tanımlayabilir ve genellikle birbirlerinin arka uçlarını koklayarak 'haberleri' yakalayabilirler'' dedi.

Furlong, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, erkek köpeklerin, üreme durumları hakkında bilgi almak için dişileri koklamak için daha fazla zaman harcayabildiklerini söyledi.

Kulaklarını çırparak iletişim kuruyorlar Kulaklarını çırparak iletişim kuruyorlar

''KOKUNUN KODU HENÜZ ÇÖZÜLMEDİ''

Köpeklerin tüm bu bilgileri basit bir kıç kokusuyla toplamasının nasıl mümkün olabildiğini araştıran bilim insanları, kedi ve köpeklerin salgıladığu bu kokunun kodunu henüz çözemedi.

Furlong, köpeklerin, çok daha üstün burunları sayesinde, bir karışımdaki bireysel kokuları insanlardan çok daha küçük konsantrasyonlarda tespit edebildiklerini şfade ederek, ''Bir köpeğin koku alma duyusu bizimkinden 10.000 ila 100.000 kat daha iyidir. Köpekler TRİLYON başına 1 parçanın kokusunu alabilir, bu gerçekten şaşırtıcıdır'' dedi.

Maine Unity Çevre Üniversitesi hayvan sağlığı ve davranışı alanında Doçent Kristyn Vitale, köpekler gibi kedilerin de farklı kokulara sahip kimyasallar üreten küçük bezleri olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Bir kedi, başka bir kedinin arka ucunu koklayarak, o kişinin kendisine tanıdık mı yoksa yabancı mı olduğunu, ayrıca kedinin cinsiyetini ve hatta muhtemelen üreme durumunu anlayabilir. Hem erkek hem de dişi kediler, sosyal partnerlerini tanımlamak ve onlarla iletişim kurmak için kokuyu kullanıyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR