Çin tarafından ayın uzak tarafında fırlatılan gizli robotun gerçek amacının açıklanmadığı ileri sürüldü.

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST), otonom Uzun 5 Mart roketini başarıyla uzaya fırlattı. Bu, ülkenin, ayın gizli uzak tarafından örnekler toplayıp Dünya'ya taşımayı amaçlayan ilk görev olmayı amaçlayan Chang'e 6 misyonunun ilk adımıydı. 

Aya gidecek roketin ana yükü  Haziran başında Dünya'nın en büyük uydusuna inmesi beklenen aya iniş aracıdır. Orada, uzay aracı yüzeyden örnekler toplayacak ve bunları, 2020'de aya bir uzay aracı indiren ve birkaç ay sonra ay örneklerini başarıyla Dünya'ya geri gönderen Chang'e 5 misyonuna benzer şekilde, bir dönüş modülüyle Dünya'ya geri gönderecek.

Kullanıcılar bu gözlüklerle konuşabilecek! Kullanıcılar bu gözlüklerle konuşabilecek!

SpaceNews'in bildirdiğine göre, Chang'e 6 misyonu hakkında lansmandan önce Fransa, İsveç, İtalya ve Pakistan'dan aya açıklanmayan yükleri de taşıyacağı dışında çok az şey biliniyordu. 

Ancak başarılı lansmanın ardından CAST, iniş aracının yeni fotoğraflarını yayınladı ve insanlar, iniş aracının yan tarafına tekerlekler bağlanmış küçük, gri bir nesneyi hemen fark etti. 

Çin'in uzay programını yakından takip eden gazeteci Andrew Jones, X sosyal platformundaki bir gönderide "Evet, tamam. Chang'e-6 iniş aracının yanındaki daha önce açıklanmayan bir mini geziciye benziyor" dedi.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR