Güney Halka Bulutsusu'nun iç yapısı James Webb Teleskobu tarafından açığa çıkarıldı.

Yıldızlar ve gezegenlerle dolu evrende, her zaman bizi şaşırtacak yeni keşiflerle karşılaşıyoruz. Son olarak, bilim insanları Güney Halka Bulutsusu'nun gizemli yapısını açığa çıkarmak için James Webb Teleskobu'nu kullandı. Bu büyüleyici bulutsu, aslında üç yıldızın etkileşimiyle şekillenen bir çift halka olduğunu ortaya koydu.

Güney Halka Bulutsusu'nun, yelken takımyıldızı yönünde 2000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsu olduğunu kaydeden bilim insanları, bu bulutsunun çift halkalı bir yapıya sahip olduğunu ve merkezinde bir değil, üç yıldızın olduğunu tespit etti.

Bu keşif, Güney Halka Bulutsusu'nun sıradan bir görünüme sahip olmadığını ve içinde barındırdığı gizemleri ortaya çıkardığını gösteriyor.

Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip, bulutsunun daha fazla moleküler gazını aramak için Milimetre-altı Dizisi'ni kullandı ve karbon monoksit gazını tespit ederken, bilim insanları, ''Bu keşif, bulutsunun iç yapısını daha iyi anlamamıza yardımcı oldu'' dedi.

''EVREN'İN NASIL ŞEKİLLENDİĞİ KATKI SAĞLAYACAK''

Hesaplamaları nanosaniyeler içinde yapıyor Hesaplamaları nanosaniyeler içinde yapıyor

Araştırmacılar, Güney Halka Bulutsusu'nun aslında çift halkalı bir yapıya sahip olduğunu ve bu halkaların birbirlerine dik olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Bu tuhaf düzenleme, bulutsunun merkezinde üç yıldızın olabileceğini öne sürüyor. Bu yıldızlar, birbirlerine çok yakın veya ayrı ayrı çözümlenemeyecek kadar sönük olabilirler. Ancak, bu teoriyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Güney Halka Bulutsusu'nun ikinci halkasının keşfi, diğer halka nebulalarını da incelemeye teşvik etti. Bu keşifler, gezegenimsi nebulaların doğuş ve ölüm döngüsünü daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir ve evrenin nasıl şekillendiğini anlamamıza katkıda bulunabilir.''

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR