Nazmi Kahraman

Her yıl Mayıs ayının 2. pazar günü olarak belirlenen anneler günü bu yıl 12 Mayıs 2024 Pazar günü kutlanacak.

Anneler günü, çok yakın bir zamanda kutlanacak. Bu günü en iyi şekilde kutlamak isteyenler, şimdiden hazırlıklara başladı. Anneler günü için hem satıcılar hem de eşler ve çocuklar bir hediye almak için şimdiden arayışa başladı.

Peki anneler günü ne zaman.? Annelerin en özel günlerinden biri olan anneler günü ayın kaçında kutlanacak. Her yıl Mayıs ayının 2. pazar günü kutlanan anneler günü bu yıl 12 Mayıs 2024 Pazar günü kutlanacak.

ANNELER GÜNÜNÜN TARİHİ

Anneler günü Türkiye’de 1955 yılında kutlanmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya Eyaleti'nde bulunan Phliladelphia kentinde yaşıyan Anna Jarvis adında bir genç kız sayesinde bu özel gün kutlanıyor.

Anna Jarvis, anne ve babasını 3 sene arayla kaybeden duygusal ve hırslı bir kızdır. 

Annesinin vefatına alışamayan Anna Jarvis, annesinin her sene anılması için bir şeyler yapmak ister. Annesiyle daha çok zaman geçirmek isteyen, ancak yeterince vakit ayırmadığını düşünen Anna Jarvis; annesine olan vefa borcunu ödemek için harekete geçer.

Bunalımlı halinden çıkıp, annesi için adımlar atan Jarvis, annesinin ölüm tarihine denk gelen Mayıs ayının 2. pazar gününde annesini, düzenlediği törenle anar.

Van uçağı Diyarbakır'a iniş yaptı Van uçağı Diyarbakır'a iniş yaptı

1908 YILINDA RESMİYET KAZANDI

Anneler

Tüm anne ve çocukları etkilemek için emin adımlar atan Jarvis, anneleri hayatta olan çocuklara nasihatler vermek için diyar diyar dolaşır.

Tüm anne ve çocukların arasındaki bağın güçlenmesi için annesini andığı günün resmi bir gün olması için çalışır. Amacı için tüm resmi ve siyasi kişileri devreye sokarak, uzun bir çaba sonucunda her sene Mayıs ayı geldiğinde, 2. Pazar gününde anneleri anmak ve mutlu etmek için kutlama gerçekleştirir.

Dönemin belediye başkanı, Anna Jarvis’in bu fikrini çok beğenir ve anneleri onurlandıran bu özel günün her kesime yayılması için bir haber yaptırır.

Anneler günü fikrini Amerika Birleşik Devletleri Kongresi kabul eder. 1908 yılinda ilk defa anneler günü kutlanır ve bu seneden sonra bir gelenek haline gelir. 

Kaynak. Vikipedia

Editör: EYYUP KAÇAR