''Yeraltı dünyasına açılan kapı'' olarak adlandırılan Batagay mega çökmesinin her yıl şaşırtıcı derecede büyüdüğü bildirildi. 

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Rusya'nın Uzak Doğu'sundaki sürekli donmuş toprakta yer alan 990 metre genişliğindeki Batagay mega çökmesinin her yıl büyük miktarda ''aktif olarak büyüdüğü'' belirlendi.

HER YIL BİR MİLYON METREKÜP BÜYÜYOR''

Sibirya'nın sürekli donmuş topraklarındaki devasa bir krater olan ''yeraltı dünyasına açılan kapı'', donmuş toprak eridikçe her yıl 1 milyon metreküp büyüyor.

Kulaklarını çırparak iletişim kuruyorlar Kulaklarını çırparak iletişim kuruyorlar

Batagay krateri veya mega çökme olarak bilinen krater, ilk kez 1991 yılında Rusya'nın kuzeyindeki Yakutistan'ın Yana Yaylaları'ndaki yamaç bölümünün çökmesinden sonra uydu görüntülerinde tespit edildi.

Yuvarlak bir uçurum yüzüne sahip olan bu çöküş, yamacın geri kalan kısmında 650.000 yıla kadar donmuş olan permafrost katmanlarını açığa çıkardı.

''YILDA 12 METRE GERİ ÇEKİLİYOR''

Bilim insanları, Sibirya'daki en eski ve dünyanın ikinci en eski permafrost, çözülmesi nedeniyle yılda 12 metre oranında geri çekildiğini ifade ederek, baş duvarın 55 metre altına düşen yamacın çökmüş kısmının da hızla eridiği ve battığını kaydetti.

Batagay mega çökmesinden kaybedilen buz ve tortu miktarı ın, 2023 itibariyle 990 metre genişliğe uzandığını ifade eden bilim insanları, ''14'ten fazla Büyük Giza Piramidi'ne eşdeğer buz ve tortu bölgesinin, çöktüğünden bu yana mega çökmeden eridiğini gösterdi. Erime hızı son on yılda nispeten sabit kaldı ve çoğunlukla kraterin batı, güney ve güneydoğu kenarlarındaki üst duvar boyunca meydana geldi'' dedi.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR