Kuş gagalarının neden bu kadar farklı şekil ve boyutlarda olduğunu hiç merak ettiniz mi? 

Bitlis’teki göllerde kuraklık tehlikesi
Bitlis’teki göllerde kuraklık tehlikesi
İçeriği Görüntüle

Bilim insanları, bu olağanüstü çeşitliliğin ardında yatan ortak matematiksel kuralı keşfetti. Üstelik bu kural, yalnızca günümüz kuşlarını değil; çoktan yok olmuş dinozorların burun ve gaga yapılarını da açıklıyor.

Avustralya’daki araştırmacılar, elde ettikleri çarpıcı bulguları iScience dergisinde yayımladı. Ekip, kuş gagalarının uçtan tabana doğru nasıl genişlediğini açıklayan bu kurala “güç basamağı” adını veriyor. Gagalar gibi sivri yapılar için geçerli olan bu basit ama evrensel formül, biyolojide nadiren rastlanan bir düzenin habercisi.

Araştırmada 127 farklı teropod (etçil dinozor) türünün burun ve gaga yapısı incelendi. Sonuçların şaşırtıcı olduğunu belirten araştırmacılar, incelenen dinozorların yüzde 95’inin gaga veya burun yapısının bu matematiksel kurala uyduğunu söyledi.

KUŞLARIN TEMELİ

Bilim insanları, araştırmayla ilgili şu ifadelere yer verdi:

''Günümüz kuşlarının atası olan bu dinozorların çoğu, evrimsel süreçte dişlerini kaybedip gagaya evrilmişti. Bu değişim en az altı kez tekrarlandı. 66 milyon yıl önceki kitlesel yok oluştan kurtulan tek teropod grubu ise günümüzde bildiğimiz kuşların temelini oluşturdu.

Gagaların büyüme biçimini tanımlayan bu kurala 'güç basamağı kuralı' adını veriyor. Bu kural, gagaların uçtan köke doğru genişleme biçimini matematiksel olarak açıklıyor. Tıpkı doğadaki dişler, toynaklar veya kabuklar gibi.''
 

Kaynak: Sience Alert