Kilometrelerce kalınlıkta bir buz tabakasıyla kaplı olan Antarktika ile ilgili şok gerçekler ortaya çıktı.

Antarktika, bugün devasa buzullarıyla bilinen bir kıta. Ancak bu beyaz örtü, gezegenimizin tarihinde her zaman var olmadı. Peki, Antarktika en son ne zaman buzsuzdu ve o zamanlar dünya nasıldı?

Bilim insanlarına göre, Antarktika’nın buz tabakası yaklaşık 34 milyon yıl önce oluşmaya başladı.

Cambridge Üniversitesi’nden paleoklimatolog Eric Wolff, bu süreci ''Antarktika öncesinde tıpkı bugünkü Kuzey Kanada gibi, tundra ve iğne yapraklı ormanlarla kaplıydı'' diyerek açıklıyor.

ANTARKTİKA'NIN SOĞUKLA DANSI

Buzlafr Eri̇yor

Yaklaşık 50 milyon yıl önce, dünya bugünkünden 14 derece daha sıcaktı. Ancak sıcaklıklar zamanla düştü ve 34 milyon yıl önce buzullar oluşmaya başladı. 

Peki, ne oldu da dünya bu kadar soğudu? 

Bilim insanları bu büyük değişimi iki faktöre bağlıyor: Atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin düşmesi ve kıtaların hareketleri.

DRAKE GEÇİDİNİN AÇILMASI

Bilim insanlarından uzaylılarla ilginç bir iddia Bilim insanlarından uzaylılarla ilginç bir iddia

Antartika

Antarktika ile Güney Amerika’nın birbirinden ayrılmasıyla Drake Geçidi açıldı. Bu jeolojik hareket, Antarktika'yı çevreleyen bir su akımının oluşmasına neden oldu. Bu akım, kıtayı dünyanın geri kalanından izole ederek sıcak hava kütlelerinin ulaşmasını engelledi ve Antarktika'yı bugünkü gibi soğuk bir hale getirdi.

ATMOSFERDEKİ KARBONDİOKSİT DÜŞÜŞÜ

Imperial College London’dan jeokimyacı Tina van de Flierdt, bu dönemde karbondioksit seviyelerinin bugünkünün 5 katına kadar çıktığını söyledi. Ancak bu seviyeler, zamanla düşmeye başladı ve buzulların oluşumuna zemin hazırladı.

TEKRAR BUZSUZ OLABİLİR Mİ?

Bilim insanları, Antarktika'nın gelecekte tekrar buzsuz hale gelmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Van de Flierdt, ''Dünya bunu daha önce yaptı, yine yapabilir. İnsan faaliyetleri bu süreci hızlandırabilir. Ancak iyi haber, hala en kötü senaryoyu önlemek elimizde!'' dedi.

Antarktika'nın bu soğuk ve beyaz geçmişi, gezegenimizin geleceği için de önemli ipuçları sunuyor.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR