''Altın değerinde'' keşif olarak değerlendirilen Dünya'nın dev bir kartopuna dönüştüğü anı gösteren ''altın sivri uç'' keşfedildi.

Yüz milyonlarca yıl önce, Dünya, sıcak tropikal denizlerden dev bir buz topuna dönüşen bir gezegene evrildi. Şimdi, İskoçya'nın uzak İç Hebrid Adaları'nda bu inanılmaz dönüşümü kaydeden antik kayalar keşfedildi.

TROPKAL CENNETTEN BUZULLARA

Topu Dünya Haberi̇çi̇

Garvellachs olarak bilinen bu kayalar, Dünya'nın iklim tarihinde dramatik bir dönüm noktasını işaret ediyor ve jeologlar tarafından "altın sivri uç" olarak adlandırılabilecek önemde bir buluş olarak kabul ediliyor.

Arkeologlar, bu kayaların dünyanın tropikal bir cennetten, her yanının buzullarla kaplandığı bir "Kartopu Dünya"ya geçişini kaydeden nadir bir tam kayıt sağladığını ifade ederek, ''Eğer bu keşif doğrulanırsa, Garvellachs kayaları, Dünya'nın Tonian döneminden Kriyojenyan dönemine geçtiği anı temsil eden jeolojik bir dönüm noktası olarak tarihe geçecek'' dedi.

ÖRNEKELR İNCELENİYOR

University College London'dan araştırmacı Elias Rugen, ''Dünya'nın birçok yerinde bu olağanüstü geçiş, buzulların alttaki kayaları aşındırması nedeniyle silinmiş; ancak İskoçya'da, adeta bir mucize eseri bu geçişin izleri korunmuş durumda'' dedi.

Araştırma ekibi, Garvellachs'taki iki farklı kaya formasyonundan örnekler topladıklarını ve bu kayaların 720 milyon ila 662 milyon yıl önce, tropikal denizlerde oluştuğunu tespit ettiklerini belirterek, bu kayaların, Dünya'nın sıcak bir iklimden Sturtian buzullaşması ve Kriyojenyan döneme geçişinin kanıtlarını içerdiğini söyledi.

ALTIN ÇİVİ VE İŞARET

Uluslararası Stratigrafi Komisyonu'ndan uzmanlar, bu bölgenin jeolojik bir işaretleyici olarak kabul edilip edilemeyeceğini değerlendirmek için Garvellachs'a gitti.

Uzmanların onaylaması halinde, bu kayaların ''altın bir çivi'' ile işaretleneceği ve Dünya'nın tarihindeki en büyük iklim değişimlerinden birini simgeleyeceği bildirildi.

Depremler  altın  yaratıyor Depremler altın yaratıyor

İskoçya'nın bu kayalıklarının, Dünya'nın iklim geçmişine ışık tutarken, gelecekteki jeolojik keşifler için de bir ilham kaynağı olarak öne çıktığını vurgulayan uzmanlar, ''Dünya'nın derin dondurucuya girdiği bu an, Garvellachs'taki kayalar sayesinde bir kez daha gün yüzüne çıkıyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR