Dünyanın en eski peyniri, 3600 yıllık mumyalarda keşfedildi!

Çin'in Tarım Havzası'nda bulunan 3600 yıllık mumyalar üzerinde yapılan araştırmalar, tarihin en büyük gıda sırlarından birini ortaya çıkardı. Mumyaların baş ve boyunlarında yer alan gizemli beyaz maddenin, dünyanın en eski peyniri olduğu tespit edildi.

BİNLERCE YILLIK KEFİR PEYNİRİ

Yaklaşık yirmi yıl önce mumyalarda keşfedilen  beyaz madde, uzun süredir bilim insanlarının merak konusu olmuştu. 

Son yapılan DNA testleri, maddenin kefir peyniri olduğunu ve inek ile keçi sütünden üretildiğini gösterdi. Bu bulgu, peynir üretiminin tarihini binlerce yıl geriye götürerek gıda tarihine önemli bir katkı sağladı.

PPROBİYOTİK ZENGİNLİĞİ VE KÜLTÜREL İZLER

Mumya Peyniri

Arkeologlar, kefir peynirinin, günümüzde de tüketilen ve sağlık açısından birçok faydası olan probiyotik bir besin olduğunu belirtti.

Antik peynirde bulunan bakterilerin, günümüz Tibet kefirindeki bakterilerle genetik olarak yakın olduğunu belirleyen araştırmacılar, kefir kültürünün binlerce yıldır bu bölgede devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

TARİHE IŞIK TUTAN KEŞİF

Batman'da şehr-i zor doğa, kültür ve turizm festivali Batman'da şehr-i zor doğa, kültür ve turizm festivali

Araştırmacılar, bu eşsiz bulgunun, sadece peynir üretiminin tarihini değil, aynı zamanda antik insanların beslenme alışkanlıkları, kültürel inançları ve yaşam tarzları hakkında da önemli bilgiler sunduğunu ifade ederek, ''bu keşif birlikte antik dünyayı daha yakından tanıma fırsatı sunuyor'' dedi.

3600 yıllık peynirin keşfinin, probiyotiklerin tarihini aydınlatırken, aynı zamanda modern beslenme araştırmalarına da ilham verdiğini belirten araştırmacılar, antik peynirde bulunan bakterilerin, günümüzde yaşanan bazı sağlık sorunlarına çözüm olabileceği söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR