Yüzlerce bitki türünü tozlaştırarak ekosistemin devamlılığını sağlayan arıların sayıları hızla azalıyor.

Sciencefocus.com'da yer alan araştırmada, görünüşte küçük ve sıradan olsalar da, arıların, aslında oldukça zeki ve karmaşık yaratıklar olduğu kaydediliyor.

SAYILARLA ARILAR

Arı Haberiçi

Arıların sadece bal yapmadıkları, aynı zamanda matematikte de usta oldukları ifade edilerek, yapılan bir deneyde, arıların, üç dönüm noktasını geçtikten sonra şekerli ödüllerine ulaştıklarını öğrendikleri kaydedildi.

''Daha az dönüm noktası olduğunda, daha uzağa uçtular; daha fazla olduğunda ise daha erken indiler. Bu deney, arıların sayma yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor'' araştırmada, arıların, şeker çözeltisine ulaşmak için bir kapağı döndürmeleri gereken bir bulmacayı çözmek üzere eğitildiklerini ve diğer arıları izleyerek bu beceriyi öğrenebildikleri belirtildi.

Araştırmada, doğada Asya bal arılarının, yırtıcı dev eşek arılarını kovmak için yuvalarına hayvan dışkısı sürdükleri ve bu yöntemin etkili olduğu kaydediliyor.

MÜKEMMEL İLETİŞİM VE YÖN BULMA

Arı Man

Arıların, yuva arkadaşlarına nektar dolu çiçekleri bulmaları için ''sallanma dansı'' yaptıkları, bu dansın süre, yön, çiçeklerin mesafesi ve konumu belirtikleri ifade edilen araştırmada, ayrıca, arıların Güneş'i bir pusula olarak kullandıkları, bulutlu havalarda bile yönlerini şaşırmadıkları, iç saatleri sayesinde hem yönü, hem de mesafeyi takip edebildikleri bildirildi.

ARILARIN GELECEĞİ

Arı Yakın

Narin Güran cinayetinde 2 gözaltı Narin Güran cinayetinde 2 gözaltı

Araştırmada, arıların zekasının, yalnızca büyüleyici bir doğa olayı olmadığı, aynı zamanda ekosistemin devamlılığı için de hayati önem taşıdığı kaydedilerek, şu ifadelere yer veriliyor:

''Ancak, arıların sayısı her geçen gün azalıyor ve bu durum, gıda üretimimizi doğrudan etkileyebilir. Arıların korunması, sadece biyolojik çeşitliliğin değil, aynı zamanda insanlığın geleceği için de kritik bir mesele.

Arılar hakkında daha fazla bilgi edindikçe, onların gizli dehalarına daha fazla hayran kalıyoruz. Bu küçük ama zeki yaratıkların, dünyanın dengesini korumak için ne kadar önemli olduklarını unutmamalıyız.''

Editör: EYYUP KAÇAR