Cambridge Üniversitesi'nden arkeolog Jess Thompson başkanlığındaki araştırma ekibi, bu ilginç keşfi Avrupa Arkeoloji Dergisi'nde yayımlanan bir makaleyle duyurdu.

İtalya'nın Puglia bölgesindeki Masseria Candelaro adlı tarih öncesi bir köyde bulunan kafatasları, MÖ 5618 ila 5335 yıllarına tarihleniyor.

Thompson, kafataslarının, genellikle mezar alanlarında bulunan kemiklerin aksine, bir binanın içindeki bir katmanda ortaya çıktığını kaydetti.

Kemiklerin sıradan bir mezarlık bulgusunun ötesinde, özel bir anlam taşıdığını belirten araştırmacılar, şöyle dedi:

''Kafataslarında kesik izleri veya şiddete dair herhangi bir belirti bulunmaması, bu kemiklerin düşmanlardan alınan ganimetler olmadığını gösteriyor. Aksine, kemiklerin kırılma şekli, mezarlardan çıkarılıp nesiller boyunca bir tür, ata ritüeli kapsamında elle tutulduklarını düşündürüyor.

'NEOLİTİK DÖNEME AİT İNANÇ'

Kafataslarının bir grubun kolektif atalarını temsil ettiğini ve onlarla kurulan bir bağın varlığını düşünüyor. İnsan kemiğinin, o dönemdeki insanlar için güçlü ve anlamlı bir madde olduğu ve ritüellerde kullanıldığına dair güçlü kanıtlar bulunuyor.

Bu keşif, Neolitik dönem insanlarının inanç sistemleri, ölüm anlayışları ve toplumsal yapıları hakkında önemli bilgiler sunuyor.''

Araştırmacılar, kafataslarının bulunduğu yapının hem evsel hem de ritüel amaçlarla kullanıldığını belirterek,  bu da, o dönemde yaşamın farklı yönlerinin iç içe geçtiğini ve ölümün de yaşamın bir parçası olarak görüldüğünü gösterdiğini söyledi.
 

Kaynak: livesience