Apollo Astronotlarının getirdiği ay taşları, yapılan analizlerle yeni keşfin kapılarını araladı.

Livesience'de yer alan yeni bir araştırmaya göre, Dünya'nın milyarlarca yıl önceki atmosferine dair en eski izler, Ay’da saklı olabileceği bildirildi.

Yaklaşık 50 yıl önce Apollo astronotlarının Dünya'ya getirdiği Ay taşları üzerinde yapılan yeni analizlerin, bu heyecan verici keşfin kapılarını araladığı bildirildi.

AYDA MANYETİK ALAN

Bilim insanları, o dönemde Ay kayalarında tespit edilen manyetizma izlerinin Ay'ın bir zamanlar Dünya gibi bir manyetik alana sahip olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Rochester Üniversitesi’nden Dünya ve Çevre Bilimleri profesörü John Tarduno’nun liderliğindeki araştırma ekibi, bu konudaki en son bulgularını Communications Earth & Environment Dergisinde yayımladı.

Ay'ın yaklaşık 4,36 milyar yıldır bir manyetik alan taşımadığını ifade eden bilim insanları, şöyle dedi:

''Bu da Ay’ın, Dünya’nın atmosferinden gelen parçacıkları hapsedecek bir kalkanının olmadığını gösteriyor. Ay o dönem Dünya'dan kaçan iyonları emmiş olabilir. Dünya'nın erken dönem atmosferinin bu izleri, Ay’daki taşların derinliklerinde korunmuş olabilir. Ancak Dünya'da bu kadar eski kayalar neredeyse hiç kalmadığı için, bilim insanları bu tür bilgilere ulaşmakta zorlanıyor.''

GEZEGENLERİN KALKANI

''Bir gezegenin manyetik alanı, çekirdeğindeki hareketli manyetik malzemeler tarafından oluşturulur ve bu alan gezegeni güneş rüzgarı gibi tehlikeli kozmik etkilerden korur'' diyen bilim insanları, ancak Ay'ın, bu manyetik kalkana sahip olmadığını ve bunun da onu Dünya'nın atmosferik izlerini saklayabilecek bir ''zaman kapsülü'' haline getirdiğini kaydetti.

GEZEGENLERİ ANLAMANIN ANAHTARI DÜNYA MI?

Yeni bulguların, sadece Dünya'nın değil, diğer gezegenlerin de yaşanabilirlik potansiyeline dair yeni soruları beraberinde getirdiğini anlatan bilim insanları, Ay’ın yüzeyinde yatan bu sırların, Dünya’nın atmosferine ve yaşanabilirliğine dair anlayışı kökten değiştirebileceğini söyledi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN