Kılıçdaroğlu’ndan, Erdoğan-Özel görüşmesine ilişkin yeni açıklama Kılıçdaroğlu’ndan, Erdoğan-Özel görüşmesine ilişkin yeni açıklama

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin dünden bu yana devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Doğan, Cumhurbaşkanı T Erdoğan’ın “Kobanê düştü düşecek” sözlerine dikkat çekerek, “Bunlara inat Kobanê'nin IŞİD karanlığından kurtuluşunun 9’uncu yıldönümü. DEM Parti olarak bunu hatırlatarak, bu aydınlığı bize müjdeleyenleri anarak ve onlara tekrar ne kadar minnettar olduğumuzu söyleyerek başlamak istiyorum. Kobanê, yıl dönümü tüm halklara kutlu olsun” dedi.

ADAY TANITIMI 29 OCAK'TA

Bölge kentlerinde yapılan halk oylamasına dikkati çeken Doğan, "Bu süreç tamamlandı. Kürt illerinde doğrudan bir demokrasi örneğiyle gerçekleşen bu ön seçimlerde daha önce de söylemiştik; yalnızca belediye eş başkanlarımızı adaylarımızı seçmedik, il meclis üyelerimiz de oylandı ve karar tamamen yerele bırakıldı. Sandıktan çıkan sonuçlara saygılı olacağımızı, bu sonuçları kabul edeceğimizi, gelen itirazı değerlendireceğimizi, usulsüzlük tespit edildiğinde de gerekli yerlerde kurulu ilgili mekanizmaları devreye koyarak bu itirazları ve usulsüzlükleri dikkate alarak yine yerelin inisiyatifine kararı bırakacağımızı söylemiştik. Biz üstümüze düşeni yaptık, halklar üstlerine düşeni yaptı. Adayları tanıtmak üzere hazırlıklara başladık. Bu tanıtım toplantısı da 29 Ocak’ta Amed'de yapacağız. Hem ön seçimde çıkan adaylarımız hem de bazı yerlerde ön seçim koşullarının olmadığı ve eğilim yoklamasıyla belirlenen seçim bölgelerimizdeki adayları da ayın 29’nda Amed'de tanıtacağız" diye konuştu. 

Doğan, “Kent uzlaşısıyla böyle bir halk oylamasını ilk defa yapıyoruz ve o yüzden eksikliklerimiz olabilir dedik. Ciddi bir yerel demokrasi deneyiminden bahsettik. Eleştiri, öneri ve eksiklikleri, aksaklıkları duyan, buna değer veren bir siyasi parti geleneğinden gelen emin olun DEM Parti için tespitleriniz yol gösterici olacaktır" diye kaydetti.

MERAK EDİLEN KENTLER

Doğan, İstanbul gibi merak edilen kentlere dair stratejilerine de değindi. Doğan'ın açıklamaları şöyle: "2019 yerel seçimlerinden farklı olarak 2024 yerel seçimlerindeki mottomuz kazandırmak ya da kaybettirmek değil, kazanmak. İstanbul, Adana, Muğla, Aydın, Kars, Mersin, Hatay, Dêrsim; bunlar özellikle seçtiğimiz iller değil, ama bunlar kamuoyunda en çok merak edilen iller. İstanbul’da DEM Parti ne yapacak, Adana’da ne yapacak, Muğla’da ne yapacak, Kars’ta ne yapacak, Mersin’de ne yapacak, Hatay’da ne yapacak, Dersim’de ne yapacak? Biz de kamuoyunun merak ettiği bu durumu daha önce de açıkladığımız üzere yani parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri ne oranda nasıl değiştirebileceğinin farkındayız. Dolayısıyla böyle bir ciddiyet ve böyle bir sorumlulukla çalışıyoruz.

Çok büyük bir titizlik ve hassasiyetle çalışılıyor. Bu seçim bölgelerine ilişkin çalışmalar ve tartışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tüm seçenekler değerlendiriliyor. Ayrıca Kent Uzlaşısı kapsamında güç birliği çalışmalarımız da devam ediyor. Şu ana kadar buralara ilişkin epeyce yol alındı. Fakat belirleyici güç olduğumuzun farkında olarak, ince eleyip sık dokuyarak, halkların kazanacağı seçenekleri gözeterek yol alıyoruz. Diğer yerlerde de eğilim yoklamasıyla aday belirleyeceğimiz yerlerde de çalışmalarımız sürüyor. 

DERSİM DEM'SİZ OLMAZ

En geniş güç birliğinden yana bir parti olarak çok yönlü görüşmelerimiz sürerken, Dersim’e ilişkin bir açıklama geldi. Şunu biliyoruz ki, Dersim, DEM’siz olmaz; DEM, Dersim’siz olmaz. Dersim, DEM’den; DEM, Dersim’den kopartılamaz. Dersim’de EMEK Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek ve Özgürlük Cephesi, Türkiye İşçi Partisi, 31 Mart Yerel Seçimlerinde ittifak kurmak için bir çalışma kararı aldıklarını açıkladılar. Bizim bu esnada görüşmelerimiz sürüyordu, bunun tekrar altını çiziyorum. Biz DEM Parti olarak Kent uzlaşısı stratejisi temelinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine tekrar ediyorum, en geniş güç birliğini oluşturmayı hedefleyerek, bu çalışmaları sürdürüyoruz. Dersim de bu iller içerisinde, bizim için özel bir öneme sahip. Çünkü Dersim hatırlayalım bir önceki dönem kayyımla elimizden alınmış illerimizden biridir. Hal böyleyken ortaya çıkan son fotoğraf, yani Dersim İttifakı olarak adlandırılan ve açıklanan bu yan yana geliş kamuoyunda haklı bazı sorulara neden oldu. Açıklamayı yapan siyasal yapılar, bunun en demokratik ittifak olduğunu söyleyerek, herkesi oraya davet ettiklerini de ifade ettiler.  'Biz kurduk siz de gelin' şeklindeki bir yaklaşımı, her şeyden önce DEM Parti’nin yürüttüğü müzakereler ve görüşmeler sürerken ve buna bağlı çalışmalara devam ederken, bu çalışmaları güçleştirdiğini, ortaklaşma halini de bir nevi bypass ettiğini ifade etmek gerekir. Sorun adayların kim olacağından ziyade hangi partiden olacağından öte, bir kentin nasıl yönetileceğiyle ilgilidir. Yani, halkın yönetime nasıl, hangi yollarla, hangi yöntemle, nasıl bir güç birliğiyle dahil edeceğiyle ilgili bizim için.

Bizim için ilkeli işbirliği ya da ittifak -ki biz daha çok güç birliği demeyi tercih ediyoruz- ne dersek diyelim, bu anlayışımızın böyle olduğunu ve en basit tanımının bu olduğunun altını çiziyoruz. Bizler bu dost güçlerle kamuoyu ya da basın üzerinden görüş açıklayan, birbirine uzak ya da birbiriyle ilk defa görüşen, birbiriyle ilk defa bir araya gelme deneyimi yaşayan ya da yaşayacak olan siyasal yapılar değiliz. Birbirine ulaşmayacak siyasetler değiliz. Bizin güçbirliği temelinde yatan anlayış budur. İşte yapacağımız tüm güç birliklerinde bu anlayış, strateji kapsamında bir yaklaşımızı olacak. MYK’de bu tartışmalarımız devam ediyor."

BAŞAK DEMİRTAŞ SORUSU

Doğan, Başak Demirtaş'ın İstanbul'da olası adaylığına dair soruya şu yanıtı verdi: "Başak Demirtaş bizim yoldaşımız. 14-28 Mayıs seçimlerinde sahalarda seçimler için çalıştı. Başak Demirtaş bir yerden siyasete dahil olmak isterse elbette bu DEM Parti'dir. Aksi şaşırtıcı olurdu bence. Başak Demirtaş'ın kendisi de net bir şekilde ifade ediyor zaten, 'partimizden bana böyle bir öneri gelmedi diyor ama partimizden bana bir öneri gelirse ben hazırım' diyor. Başak Demirtaş'ın orada şöyle bir vurgusu var; 'Barış ve demokrasinin önünü açacağımıza inanırsak ve bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım' diyor. Sevgili Başak Demirtaş'ın aday olma ihtimaline ilişkin bir açıklama, şaşırtıcı bir açıklamaymış gibi tartışılıyor. Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti'dir."

Editör: Nazmi Kahraman