Kahvaltınıza biraz daha güç katmaya ne dersiniz? İşte size lor ve Ezine peyniri, sıradan peynirlerin ötesinde birer sağlık hazinesi! Bu peynirlerin inanılmaz faydalarını keşfedin ve sağlık dolu bir yaşama ilk adımı atın.

Lor peyniri, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda vücut için kritik öneme sahip bileşenleriyle de dikkat çekiyor. Uyurken kaslarınızın güçlenmesine destek olan bu peynir, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek sizi hastalıklara karşı koruyor.

Nasırları ve ayak mantarını doğal yöntemlerle yok etmenin yolları Nasırları ve ayak mantarını doğal yöntemlerle yok etmenin yolları

Lor peynirin sayısız faydası var Vücut için en önemli besinleri içeren, lor peynirinin protein, kalsiyum, mineral ve vitamin zengini bir peynir olduğuna dikkat çeken Keservuran, lor peynirinin inek peynirinin suyundan yapıldığını belirterek “İnek peynirinden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermez. Lorun içinde özellikle diğer süt ürünlerinde bulunmayan çok değerli bir protein olan serum protein vardır. Bunun da biyolojik değeri çok yüksek. Hatta yumurtadan daha yüksek biyolojik değeri var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" diye konuştu.

Keservuran “Lor peynirinin içinde bulunan serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici etkisi var. Bu nedenle özellikle sporcular bu peynirin değerini biliyor ve tüketiyor. Ancak, birçok kişi bu değerli peynirin mucizevi etkilerinin farkında değil. Sadece börek ve makarnada lor kullanılıyor.

Günün her saati atıştırmalık olarak da bu faydalı peynirden yararlanmak mümkün. Özellikle Diyet yapanlar, az tuzlu kahvaltılık lor peyniri ile diyetlerini keyiflendirebilirler”

Lor peynirinin 100 gramında 700 mg kalsiyum bulunuyor. İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin barındıran lor peyniri, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun daha dirençli olmasını sağlıyor. Oldukça besleyici ve doyurucu olan lor peyniri, diyet yapan kişilerin de bir numaralı tercihi oluyor.

Lor peyniri ne kadar yenmeli sorusunun yanıtı yalnızca hasta kişiler için sınırlıdır. Gut gibi protein fazlasının zarar verebileceği hastalıklara sahip olanlar lor peyniri yemekte aşırıya kaçmamalıdır.

LOR PEYNİRİN ÖZELLİKLERİ

Peynirle hemen hemen aynı yoğunluğa sahiptir, ancak yumuşak bir yapıya sahiptir. Taze lor ısırıldığında dişlerde gıcırdıyor. Lor peynir hafif bir tada sahiptir ve bazen biraz tuzludur.

Hemen her yaştaki kişilerin tüketimine uygundur. Lor kıvam olarak yumuşak yapıdadır. Çoğunlukla inek sütünden üretilir. Kaşar peynir yapılırken peynir altı suyundan üretilmektedir. Bunun nedeni ise kaşar üretiminde peynir altı suyuna biraz yağında karışmasıdır.

Lor peynirin iki çeşidi vardır. Tuzlu ve tuzsuz lor olarak sunulmaktadır. İçindeki mineraller ve vitaminler sayesinde birçok kemik hastalığına faydası vardır.

Lezzeti ile Türkiye’ye yayılan Ezine peynirinin en önemli farkı, yalnızca Kaz Dağları’nın belirli yörelerinde doğal kaynaklarla beslenmiş inek, koyun ya da keçilerden elde edilen sütlerin karıştırılmasıyla üretilmesidir.

Kalitesini ve lezzetini özel olarak yetiştirilen hayvanların sütünden alan Ezine peyniri geleneksel üretim koşulları sayesinde halen orijinal lezzetini koruyor.

Ezine peyniri, günümüzde keçi, inek ve koyun sütlerinden üretilmektedir. İnek sütünden üretilen Ezine peyniri, yapı itibariyle daha beyaz renge sahiptir. Keçi ve koyun sütüne göre daha az yağ içeren inek sütünden üretilen Ezine inek peyniri, inek sütünden üretilen peynirlerin tadına alışanlar için ideal bir peynir çeşididir.

Ezine peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein miktarı sayesinde vücudun protein ihtiyacını kusursuz bir şekilde karşılıyor Vücuda doğal olarak enerji sağlıyor Ezine peyniri, aminoasit kaynağı olması sebebiyle zekâ gelişiminde rol oynuyor.

Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlıyor A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahip. Ezine peyniri çeşitleri saçları güçlendirerek saç dökülmesini en aza indirir.

Çocukların gelişimine katkı sağlayan Ezine peyniri, aynı zamanda kemik ve diş sağlığına da katkı sağlıyor Hafızayı güçlendirerek ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek hafıza kaybı ya da Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçiyor

EZİNE PEYNİRİ NASIL SAKLANIR?

Ezine peyniri ürünlerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde muhafaza etmek oldukça pratiktir. Ambalajlı halde satın aldığınız Ezine peynirini ambalajı ile muhafaza edebilirsiniz.

Açık aldığınız Ezine peyniri ürünlerini ise dikkatli bir biçimde salamura yapıp paketleyerek güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'da , kemik erimesini önlemek için Ezine peynir tüketilmesini tavsiye ediyor.

Prof. Dr. Canan Karatay, "Peyniri istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ben avuç içi kadar diyorum. Niçin avucunuz içi kadar diyorum? Çünkü kibrit kutusuna savaş açmış insanım. 'Kibrit kutusu kadar peynir yiyin' demekten Türkiye'yi, Türk insanını besinsiz bıraktılar. Onu söylüyorum. Onun için tam yağlı çok önemli. Çünkü tam yağlı demek, koyun ve keçi sütünden yapılıyor.

Editör: Ayşegül Yaşar