Batman Çayın’da mahsur kalan 7 kişi kurtarıldı Batman Çayın’da mahsur kalan 7 kişi kurtarıldı

Batman Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programda “Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Semineri” etkinliği düzenlendi. Seminerin ardından Enerji Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan İnovasyon Merkezi Açılışı için Mimarlık-Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen törene geçen Vali Ekrem Canalp, Rektör Demir, Tarım İl Müdürü Aydın, protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte kurdele kesildi. Enerji Koordinasyon merkezi yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür tarafından İnovasyon merkezinin amacı hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversitenin bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında salonu bilgilendirirken, açılacak olan İnovasyon Merkezi’nin tarım sektörünün modernleşmesi ve enerji verimliliğinin artırılması konularında önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Tarım sektörünün modern teknolojilerle desteklenmesinin hem insan gıdası hem de ekonomik kalkınma için elzem olduğunu belirten Rektör Demir, tarımda yenilikçi yaklaşımlar ve hassas tarım uygulamaları ile daha sürdürülebilir ve verimli bir üretim modeli oluşturulabileceğini, üniversitenin bu tür projelerle bölge kalkınmasına destek olmasından gurur duyduğunu ifade etti.

İnovasyon merkezi hakkında konuşan Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Batman Üniversitesi olarak GAP idaresi başkanlığı iş birliği ile hassas tarım ve enerjide verimlilik inovasyon merkezinin açılışını yaptık. Bu inovasyon merkezi açılışında çiftçi ve ziraatçiliğimize yönelik enerji verimliği artırıcı, tarımda verimliği artırıcı ve hassas tarıma yönelik projeleri için mentörlük yapacak. Birinci etapta biz çiftçi ve ziraatçilerimizin kendi mahsullerinde ikinci ürün odaklı bir çalıma başlatacağız. İkinci ürün ekiminde verimi artırmaya yönelik mentörlük yapmayı hedefliyoruz. Akabinde tarımda enerjide enerji kullanımda verimliliği artırıcı motor tipi seçimi ve sulamada damlama sulama teknolojik damlama sistemleri ile verimlilik artırıcı projelerimiz var. Hem burada elektrikte enerjide tasarrufu sağlayacağız hem de hassas tarımı teşvik edici verimli tarım ürünlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Umarım Batman ve bölgede tarımsal etkinliklerde etkin bir faaliyet sürdürecek şekilde bir merkez olacaktır” dedi.

Öğretim Görevlisi Esra Okudur ise “Hassas tarım son yılarda önemli bir sistem tarımsal üretim yönetimidir. Aklı tarım sistemleri dijital tarımla hassas tarıma önem vermeye başlandı. Bizde Batman Üniversitesi olarak akılı tarım sistemlerinde dikey tarım sistemlerini yeni yapacağımız proje ile kuracağız. Bu sistemde çiftçilere yerinde görme imkanı sağlamış olacaklar” diye konuştu.

Seminer sonunda, Rektör Demir, konuşmacılar; Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları ve sunum yapan Öğr. Gör. Esra Okudur’a hediyelerini takdim etti.

Programa, Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Nazmi Kahraman