Yapılan son araştırmalarda, insan beyninin anıları 3 farklı kopya halinde depoladığı ortaya çıktı.

Livesience'de yer alan araştırmada, fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, beynin anıları tek bir kopya yerine en az üç farklı kopya halinde depoladığı ve bu kopyaların zaman içinde nasıl değiştirilebildiği ortaya çıktı.

Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor Dünyanın ilk ''Zeta sınıfı'' süper bilgisayarı geliyor

HAFIZANIN KODLANMASI

Araştırmacılar, anıların zamanla evrildiğini ve yeni şeyler öğrendikçe, deneyimledikçe, hatta bir anıyı tekrar tekrar hatırladıkça değişime uğradıklarını ifade ederek, ancak yaşlandıkça, bu anıların zayıfladığı ve bazen tamamen kaybolduğunu söyledi.

Bilim insanları daha önce, bu değişimin, hafızayı kodlayan beyin hücrelerindeki (nöronlardaki) değişikliklerden kaynaklandığını ve her hafızanın beyinde tek bir kopya olarak depolandığını düşünüyorlardı. Fakat yeni bulgular, bunun yanlış olabileceğini öne sürüyor.

ANILARIN KOPYALANMASI

Araştırmacılar, farelerin beyninde belirli bir anının en az üç kopyasının depolandığını ve bu kopyaların hipokampus adı verilen bir bölgede farklı nöron grupları tarafından kodlandığının keşfedildiğini kaydederek,  bu kopyaların ne zaman oluşturuldukları, ne kadar süreyle aktif kaldıkları ve zamanla ne kadar esnek olabildikleri açısından farklılık olduğunu ifade etti.

Araştırma Science Dergisinde yayımlandı. Araştırmacı Flavio Donato, ''Artık hafızanın esnekliğini düzenleyebilmek için biyolojik giriş noktalarımız var. Hafızayı daha esnek hale getirmek veya onu yeniden yazmak mümkün olabilir. Bu buluş, beynin anıları nasıl depoladığını ve düzenlediğini anlamak için dev bir adım niteliğinde'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR