Bilim insanları tarafından, deniz memelilerinin derin mavi sularda nasıl uyuduklarını belirledi.

Deniz memelilerinin, derin mavi sulardaki gizemli dünyasını araştıran bilim insanlarının, memelilerin uyurken, ilginç bir yönteme başvurduklarını ortaya çıkardı. Gözlerini kapatıp dinlenmenin eşsiz bir yolunu bulan deniz memelilerinin   çevrelerindeki tehlikeleri ve hayatta kalmak için gereken hava alışverişini dengelemenin özel bir yolunu geliştirdikleri kaydedildi.

Deniz memelilerinin -özellikle de yunuslar gibi- ''tek hemisferik uyku'' adı verilen bir yöntemi benimsediklerini ifade eden bilim insanları, bu özel uyku şeklinin, hayvanların beyinlerinin yarısını aynı anda kapatarak gerçekleştiğini ve b u sayede, deniz memelilerinin su yüzeyine çıkmadan, bir gözleri kapalı, diğer gözleri ise açık bir şekilde uyuyabildiklerini söyledi.

''BEYİNLERİNİN YARISI UYUYOR''

St Andrews Üniversitesi'nden biyolog Patrick Miller, ''tek hemisferik uyku'' adı verilen yöntemin, bu hayvanlar için hayati önem taşıdığını belirterek, şöyle dedi:

''Bu yöntem, aynı anda beyinlerinin yarısı uyurken, düşük düzeyde aktivite sürdürmelerine olanak tanır. 

Yani, deniz memelileri, su altında dinlenirken bir gözleriyle çevrelerini gözlemleyebilir ve diğer yarı beyinleriyle dinlenmeye devam edebilirler.

Bu özel uyku teknikleri, deniz memelilerinin su altında güvenle dinlenebilmelerini ve aynı zamanda çevrelerindeki tehlikelere karşı uyanık kalabilmelerini sağlar. 

Su altındaki bu huzurlu uyku, deniz memelilerinin hayatta kalma stratejilerinden sadece biridir ve onları okyanusların derinliklerinde gizemli bir şekilde yolculuklarına devam ettirir.''

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

(Live Sience)


 

Editör: EYYUP KAÇAR