İtalya'da bulunan 17.000 yıllık bebek, bilim dünyasında şaşkın yarattı!

Arkeologlar, İtalya'nın güneyinde yapılan kazılarda, yaklaşık 17.000 yıl öncesine ait olağanüstü iyi korunmuş bir bebek iskeleti buldu. Bu minik birey, sadece fiziksel özellikleriyle değil, aynı zamanda yaşadığı dönem ve yaşadığı sağlık sorunlarıyla da bilim insanlarını hayrete düşürdü.

MAVİ GÖZLÜ, KOYU TENLİ, KIVIRCIK SAÇLI BEBEK

Araştırmacılar, DNA analizleri sonucu, bebeğin mavi gözlü, koyu tenli ve kıvırcık saçlı olduğunun belirlendiğini ifade ederek, ''Bu bulgu, buzul çağında Avrupa'da yaşayan insanların genetik çeşitliliği hakkında yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, bebeğin yaşadığı dönemdeki iklim koşulları ve beslenme alışkanlıkları hakkında da önemli ipuçları veriyor'' dedi.

KALP RAHATSIZLIĞI, ZORLU HAYAT

Bebeğin doğuştan gelen bir kalp rahatsızlığı olan hipertrofik kardiyomiyopatiye sahip olduğunu kaydeden araştırmacılar, bebeğin yaşamı boyunca zorluklar yaşamış olabileceğini ve erken ölümüne neden olmuş olabileceğini söyledi.

AKRABA EVLİLİĞİ VE KÜÇÜK BİR TOPLULUK

Araştırmacılar, DNA analizinde ayrıca, bebeğin atalarının, buzul çağında Avrupa'da yaşayan avcı-toplayıcı topluluklardan biri olan Villabruna grubuna ait olduğunu ortaya koyduğunu da kaydederek, şöyle dedi:

''Bu grup, İtalya'nın güneyinde küçük ve izole bir topluluk olarak yaşamış ve akraba evliliği yaygın bir durum olmuş.

Bu keşif, insanlık tarihinin en erken dönemlerine ışık tutuyor ve buzul çağında yaşayan insanların yaşamları, sağlıkları ve genetik yapısı hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda, modern tıbbın kökenleri ve genetik hastalıkların evrimi hakkında da yeni sorular ortaya çıkarıyor.

Bu bebek, bize sadece fiziksel özellikleriyle değil, aynı zamanda yaşadığı dönem ve yaşadığı sağlık sorunlarıyla da geçmişimiz hakkında önemli bilgiler sunuyor. Bu keşif, yeni bir bulmaca ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önemli bir başlangıç noktası.''

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN