Dünya yüzeyindeki ve yer kabuğundaki su ile ilgili bilin insanlarının yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Bir şeyin çok olduğunu vurgulamak amacıyla mezacen sıkça kullandığımız bir kelime var; ''dünyanın'' diye. Yapılan araştırmalarda yer kabuğunda ''dünyanın suyu'' olduğu keşfedildi.

Jeofizik Araştırma Mektupları Dergisinde yer alan araştırmada, dünyanın buz örtüleri ve buzullarından daha fazla suyun yeraltında toprakta veya kayalardaki (yeraltı suyu olarak bilinen) gözeneklerde tutulduğu belirlendi.

DÜNYA VE YER KABUĞUNDAKİ SU MİKTARI

D Ü N Y A A

Saskatchewan Üniversitesi'nden hidrojeolog Grant Ferguson, WordsSideKick.com'a yatığı açıklamada, şöyle dedi:

''Yer kabuğunda yaklaşık 43.9 milyon kilometreküp [10.5 milyon mil küp] su var.

Karşılaştırıldığında, Antarktika'daki buz yaklaşık 6,5 milyon mil küp (27 milyon km küp) su barındırıyor; Grönland'da yaklaşık 720.000 mil küp (3 milyon kilometre  küp); 2021 tarihli araştırmaya göre Antarktika ve Grönland dışındaki buzullarda 38.000 mil küp (158.000 kilometre küp) bulunuyor.

Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor

Dünya'nın okyanusları yaklaşık 312 milyon mil küp (1,3 milyar kilometre küp) ile gezegenin en büyük su rezervuarı olmaya devam ediyor. 

Araştırma, yine de okyanusların yanı sıra yeraltı suyunun küresel olarak en büyük su rezervuarı olduğunu belirtti.''

Dünya yüzeyinin 1,2 ila 6,2 mil altında var olduğu düşünülen yeraltı suyu miktarını iki kattan fazla artırdığı kaydedilen araştırmada, ''yaklaşık 2 milyon mil küpten (8,5 milyon km küp) 4,9 milyon mil küp'e (20,3 milyon km küp). Bu yeni tahmin, sığ yeraltı suyu için hesapladıkları 5,7 milyon mil küp (23,6 milyon km küp) kadar büyük'' denildi.

Ferguson, ''kabuk tipik olarak 19 ila 31 mil (30 ila 50 km) kalınlığında. Bu, 2021 çalışmasının dikkate aldığı 6,2 mil derinlikten önemli ölçüde daha kalın. Üst kabuğa odaklandılar; çünkü nispeten kırılgandır ve bu nedenle suyu tutabilen kırık kayalara sahiptir. Yaklaşık 6,2 milin altında, kabuk çok daha az gözenekli hale geliyor ve büyük olasılıkla su içeriyor'' dedi.

''Çoğunlukla tatlı su olan sığ yeraltı suyu akiferleri içme ve sulama amacıyla kullanılmaktadır'' diyen Ferguson, aksine, derin yeraltı suyunun tuzlu olduğunu ve yüzeye kolayca dolaşamadığını veya akamayacağını, bu durumun onu gezegenin geri kalan suyundan büyük ölçüde kestiğini belirtti.

Ayrıca bu antik sular, bugün hala aktif olan mikrobiyal ekosistemleri destekleyebilir. Bu tür derin biyolojik topluluklar , gezegenimizde yaşamın nasıl geliştiğine ve yüzeylerinin derinliklerinde suya ev sahipliği yapması muhtemel diğer dünyalarda nasıl gelişebileceğine ışık tutabilir .

Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nden hidrojeokimyacı Jennifer McIntosh da "Dünya'da ve diğer gezegenlerde kilometrelerce derinlikteki su hakkında keşfedilecek çok şey var'' dedi.

Kaynak: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR