Bilim insanları yaşa bağlı görme kaybıyla ilgili yeni bir araştırma yaptı.

2008-2023 yılları arasında ABD'deki 238.000'den fazla hastanın elektronik tıbbi kayıtlarını inceleyen bilim insanları, melatonin kullananların AMD geliştirme olasılığının önemli ölçüde azaldığını buldu.

Melatonin alan kişilerin en az dört kez ve üç aylık aralıklarla bu takviyeyi aldığı belirlendi.

Melatonin takviyesinin, 50 yaş üstü bireylerde yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) riskiniyüzde 58 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Kaliforniya Üniversitesi'nden oftalmoloji profesörü Dr. Glenn Yiu, ''Bu düşük maliyetli, yaygın takviyenin AMD riskini azaltma potansiyeli heyecan verici'' dedi.

AMD NEDİR?

Makula dejenerasyonu, retinanın merkezi kısmı olan makulanın zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir görme bozukluğudur. 

İki ana türü vardır: kuru AMD ve ıslak AMD. 

Kuru AMD, daha hafif form olup, makuladaki hücrelerin kademeli olarak parçalanmasıyla oluşur. Islak AMD ise retina altındaki kan damarlarının anormal büyümesi ve sıvı sızdırması sonucu ciddi görme kaybına yol açar.

MELATONİN POTANSİYELİ

Melatonin, genellikle uyku bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Ancak, yapılan bu büyük analiz, melatoninin AMD'nin altında yatan bazı biyolojik süreçleri hedef alabileceğini öne sürüyor. Bu süreçler arasında inflamasyon ve oksidatif stres bulunur.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Chicago Üniversitesi Ulusal Görüş Araştırma Merkezi'nden David Rein, ''AMD'yi önlemeye yönelik yeni tedavilerin potansiyel faydaları, halk sağlığı açısından çok büyük'' dedi.

St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden oftalmoloji profesörü Dr. Rajendra Apte ise, melatonin kullanımı konusunda doktorların öneride bulunmadan önce daha fazla klinik araştırma yapılmasının önemini vurguladı.

Bilim insanları, bu konudaki klini,ik araştırmaların biraz daha geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR