Asurluların Kudüs'ü işgaliyle ilgili kanıtlar ve vergi kavanozları bulundu

Kudüs'te yapılan arkeolojik kazılar, binlerce yıl öncesine uzanan çarpıcı bir keşfe ışık tuttu. M.Ö 8. yüzyılda Asurlular tarafından yıkıldığı tahmin edilen bir yapı, o dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik mücadelelerin izlerini taşıdığını gösteren bulgular ortaya çıkarıldı.

ASURLULAR HARAÇLA MI ŞEHRİ TERK ETTİ?

Arkeologlar, Asur İmparatoru Sanherib'in M.Ö 701 yılında Yahudiye Kralı Hizkiya'ya baş kaldırdığı için başlattığı seferin kanıtlarının bulunduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Asurlular, Yahudiye'nin büyük bir kısmını fethetmiş ve Kudüs'ü kuşatmış olsa da, bilinmeyen nedenlerle şehri alamamıştı. İncil'de bu olay, 'Rabbin mucizevi bir şekilde Asur ordusunu yok ettiği' şeklinde anlatılırken, Asur kayıtları ise Hizkiya'nın büyük bir haraç ödeyerek Asurluları şehri terk etmeye ikna ettiğini belirtir.''

GİZEMLİ VERGİ KAVANOZLARI

Arkeologlar, Kudüs'ün Mordot Arnona semtinde yapılan kazılarda, antik çağlarda vergilendirme için kullanılan bir idari binanın ortaya çıkarıldığını ifade ederek, binanın, Hizkiya dönemine ait vergileri işleyen bir merkez olduğuna dair kavanozlar bulunduğunu söyledi.

''Asurluların Yahudiye'yi işgali sırasında bu bina kasıtlı olarak yıkılmış ve moloz yığınına çevrilmiş'' diyen arkeologlar, bu yıkımın Asurluların bölgedeki siyasi hakimiyetlerini ilan etmek ve yerel halkı korkutmak amacıyla yapıldığının düşünüldüğünü belirtti.

VERGİ KAVANOZLARINDAKİ YAZILAR

Arkeologlar, ilginç bir şekilde, binanın M.Ö 7. yüzyılda yeniden inşa edildiğini ve vergi toplanmasına devam edildiğini kaydederek, ''Ancak bu kez kavanozlardaki yazılar, vergilerin Asur kralına ödendiğini gösteriyor. Bu durum, Hizkiya'nın hükümdarlığının devam etmesine rağmen, Asurluların bölgedeki ekonomik kontrolü ele geçirdiğini ortaya koyuyor'' dedi.

KUDÜS'ÜN ÇALKANTILI VE KARMAŞIK DÖNEMİ

Bu keşfin, Kudüs'ün karmaşık ve çalkantılı tarihine dair önemli bilgiler sunduğunu da belirten, arkeologlar şöyle devam etti:

''Asurluların yıkıcı işgali ve vergi sistemindeki değişim, bölgedeki siyasi ve ekonomik güç dengesinin nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, İncil'de anlatılan olaylarla arkeolojik bulgular arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açıyor.''

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN