Çikolatadan diş macununa kadar pek çok şaşırtıcı ev ürünü ve gündelik eşya petrolden yapılıyor.
 
Petrol, sadece arabalarımıza güç vermek ve evlerimizi ısıtmakla kalmıyor. Petrol beklemeyeceğiniz pek çok eşyanın içinde yer alıyor.

Petrol ve doğal gazdan elde edilen petrokimyasallar 6.000'den fazla günlük üründe kullanılıyor. 

Gıdalardan güzellik bakım ürünlerine kadar, yağdan yapıldığını muhtemelen bilmediğiniz 10 şeyi burada bulabilirsiniz.

ÇİKOLATA

Ç İ K O L A T A

Çikolata kaplamaları bazen petrol, kömür veya şist yağından elde edilen gıda sınıfı parafin mumu içerir.

Çikolataya karıştırıldığında sertleştiğinde parlak bir parlaklık oluşturabilir ve düşük erime noktasına sahip olduğundan çikolatanın daha yüksek sıcaklıklarda katı kalmasına yardımcı olur. 

Ayrıca çikolatanın kalıplara yapışmasını önleyerek bitmiş ürünün bozulmadan çıkarılmasını kolaylaştırır. Balmumu yenildiğinde vücutta sindirilmeden kalır, ancak bu onun güvensiz olduğu anlamına gelmez: Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırma, yağ bazlı gıda ürünüyle ilgili herhangi bir güvenlik endişesi bulamadı.

DİŞ MACUNU

İdil'de "şap" için dezenfeksiyon İdil'de "şap" için dezenfeksiyon

Di̇ş Macunu

Diş macunu, tatlandırıcı, antibakteriyel özellikler ve doku gibi çeşitli nedenlerle eklenen polietilen glikol gibi yağ türevleri içerebilir. Buna ek olarak, bazı üreticiler diş macununun suda çözünmesine yardımcı olmak için poloksamer 407 adı verilen bir petrol türevinin yanı sıra plakları öldüren ve petrolden elde edilen yapay bir tatlandırıcı olan sodyum sakarin kullanır.

PARFÜM

P A R F Ü M

Bileklerinize parfüm veya kolonya sürdüğünüzde, muhtemelen uzun süre önce ölmüş hayvanların kemiklerini vücudunuza bulaştırıyorsunuzdur. 

Birçok parfümde doğal esansiyel yağlar yerine petrolden elde edilen yağlar kullanılır.

Örneğin, Iso E Super odunsu, amber benzeri bir aroma sunarken, hedione yasemin kokusu sağlar. Başka bir sentetik yağ olan Galaxolide , uzun ömürlü temel notası ile bilinir.

BOYA

B O Y A

Boyaya plastik polimerlerin eklenmesi onları suya dayanıklı ve daha dayanıklı hale getirir; plastik ise yağdan yapılır. 

Plastik bazlı boyalar yüzeylere iyi yapışabilir ve diğer doğal seçeneklere göre daha az çatlayabilir. 

Sentetik yağlar daha geniş bir renk yelpazesine de izin verebilir. Ancak en sonunda boya eskidikçe veya kurudukça pul pul dökülür. 

Bazı boyaların üçte birinden fazlası plastikten oluşuyor . Dünya Ekonomik Forumu'nun bir raporuna göre boyalardan, özellikle de çelik yüzeylerden su yollarına giren mikroplastik miktarı 150-225 milyar plastik şişeye eşdeğer.

HAPLAR

H A P L A R

Çoğu hap, yutmayı kolaylaştırmak ve hapların birbirine yapışmasını önlemek için plastikle kaplanmıştır. 

Sentetik bileşenler aynı zamanda aktif bileşenlerin bozulmasını da önleyerek ürünlerin daha uzun raf ömrüne sahip olmasını sağlar. 

Doğal alternatifler mevcut, Ulusal Tıp Kütüphanesi'nde yapılan bir araştırma, sentetiklerin değiştirilmiş salınım, çevre koruma ve tat maskeleme için kullanıldığını ortaya çıkardı.

VANİLYALI DONDURMA

D O N D U R M A
 
Petrol türevi sentetik yağlar genellikle vanilya, badem ve limon gibi gıda tatlandırıcılarında kullanılır. Bu sentetik bileşikler, partiler arasında tutarlı bir tat profili sağlayarak belirli tatları kopyalayacak şekilde tasarlanabilir. 

Ucuz ve çok yönlü olmaları, tüketici talebini karşılamak için çok çeşitli tatlar yaratmalarına olanak tanıyor. Örneğin benzaldehit (badem aroması) ve vanilin (vanilya aroması) petrolden türetilir.

VAZELİN

V A Z E L İ N

Vazelin, cilt koruma ve nemlendirici başta olmak üzere çeşitli amaçlara hizmet eden, yaygın olarak kullanılan bir üründür. 

Kuru, çatlamış cildi yatıştırmaktan, dövme sonrası koruyucu bir bariyer görevi görmeye kadar bu mütevazı ürün oldukça popülerdir. 

Adından da anlaşılacağı üzere vazelinin doğal gaz ve yağdan elde edilmesi şaşırtıcı değildir. 

Ham petrol önce çeşitli bileşenlere ayırmak için damıtılır; bunlardan biri vazelin adı verilen ağır, mumsu bir maddedir. Bu madde daha sonra kullanılabilir vazelin oluşturmak için daha da rafine edilir ve saflaştırılır.

LAKSATIFLER

L A K S A T İ F L E R

Laksatifler, diş macununda da bulunan bir petrol ürünü olan polietilen glikoldan yapılır. 

Polietilen glikol suyu kolonunuza çekerek dışkıyı daha yumuşak hale getirir ve banyoya gidişinizi daha yumuşak hale getirir. 

Harvard Health'e göre bazı laksatifler , petrolden türetilen ve bağırsaklarda kaygan bir film oluşturan mineral yağ içerir.

TIRAŞ KREMİ

Tiraş Sabunu

Tıraş kremi, ham petrolden elde edilen izopentan adı verilen bir madde formunda yağ içerir. 

İzopentan, sebumun veya insan cildindeki yağlı maddenin parçalanmasına yardımcı olur ve saçların dikleşmesine neden olarak tıraş edilmesini kolaylaştırır. 

Ayrıca tıraş ürünlerinde sıklıkla müshillerde ve cinsel kayganlaştırıcılarda da kullanılan polietilen glikol kullanılır. Çok yönlü ve stabildir; cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak sürtünmeyi ve tahrişi azaltır.

ODA SPREYLERİ

Oda Si̇preyi̇

Oda spreyleri, doğal yağlardan daha uzun süre dayanabilen ve daha tutarlı hoş kokular yaratmak için genellikle petrol türevi yağlar içerir. 

Bu sentetik yağlar, popüler kokuları taklit edecek şekilde tasarlanmıştır ve uzun süre kalıcı bir koku sağlayacak şekilde zaman içinde kademeli olarak salınacak şekilde formüle edilebilir.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR