Araştırmacıların bulduğu 30 bin yıllık  iskeletler, ergenliğin kökenlerine ışık tuttu!

Paleolitik dönemde yaşamış gençlerin iskeletlerini inceleyen bilim insanları, şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Buzul Çağı gençler de, günümüzdeki gençler gibi ergenliğe giriyordu!

Araştırmacılar, Avrupa'nın farklı bölgelerinde bulunan 10.000 ila 30.000 yıllık ergen iskeletleri, detaylı bir incelemeye tabi tuttu.

Kemiklerin büyüme ve gelişme süreçlerini analiz ederek, bu gençlerin ergenlik dönemlerini belirlediklerini ifade eden araştırmacılar, ''Sonuçlar, buzul çağında yaşayan gençlerin de modern insanlarla benzer bir ergenlik sürecinden geçtiğini gösteriyor'' dedi.

ERGENLİK DEĞİŞİME UĞRAMAMIŞ!

İskelet Manşet

Araştırmacılar, ergenliğin insanlık tarihindeki evrensel bir deneyim olabildiğini kaydederek, şöyle dedi:

''Genetik kodumuzda yer alan bu süreç, binlerce yıl boyunca büyük değişikliklere uğramamış olabilir.

Zorlu yaşam koşulları: Bazı buzul çağında yaşayan gençlerin ergenlik süreçleri, zorlu çevre koşulları nedeniyle gecikmiş olabilir. Ancak genel olarak, ergenliğe başlama yaşları modern insanlarla benzerlik gösteriyor.

Kadınlarda ergenlik: Kadınlarda adet görme yaşı, modern avcı-toplayıcı topluluklardaki kadınlarla benzer şekilde biraz daha geç gerçekleşmiş olabilir.''

Araştırmacılar, insanlık tarihinin daha iyi anlaşılması bakımından bu araştırmanın önemli olduğunu belirterek, ''Günümüzde ergenlik yaşının düştüğüne dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Bu araştırma, ergenliğin aslında binlerce yıldır büyük değişiklik göstermediğini ortaya koyarak bu görüşe meydan okumaktadır'' dedi.

Araştırmacılar, buzul çağında yaşamış gençlerin iskeletlerinin, ergenliğin insanlık tarihindeki yerini ve önemini daha iyi anlamayı sağladığını kaydederek, bu bulguların, hem biyoloji hem de antropoloji alanında yeni sorulara ve araştırmalara kapı açtığını söyledi.

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN