M.Ö İlk kez kumaş, keçe veya hayvan postlarından kesilerek dikilen ve esnek olmayan bir tür çorap kullanılmaya başlandı.

 Eski Mısır mezarlarında M.Ö 3. ve 6. yüzyıl arasında tarihlenen örme çoraplar bulunmuştur. El örgüsü çoraplar ise bugünkü şekline 17. yüzyılda ulaşmıştır.

ÇORABIN TARİHÇESİ

Çorap (corap), yalnızca bir örtünme malzemesi değil, insan sağlığı açısından da son derece önemli bir giysi. Çorap insanın hayatı boyunca çok fazla tükettiği ve kullnadığı giyim eşyaları arasında ömrü en kısa olanıdır.

Yapılan araştırmalarda, çorabın ilk kez M.Ö 500-600 yıllarına ait olduğu bilinmektedir.

Altay dağları eteklerinde Pazirik mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında bulunan çorapların keçeden yapıldığı belirlenmiştir. 

Diyarbakır’da Kobani cezaları protestosu: Bu dava ile IŞİD’i meşrulaştırmak istediler Diyarbakır’da Kobani cezaları protestosu: Bu dava ile IŞİD’i meşrulaştırmak istediler

İlk yazılı kaynaklarda ise Yunanlı şair Hesedios M.Ö 8. yüzyıllarında hayvan kılından örülmüş bir ayakakbı astarından söz etmiştir. 1920 yılında Mısırda yapılan kazılarda ise M.S 3 ve 6. Yüz yıllarına ait örme çoraplar bulunmuştur.

El örgüsü çoraplar bugünkü biçimlerini 17. Yüzyılında almıştır.

İngiltere'nin Nottingham kenti yakınlarındaki Calverton kasabasında yaşayan bir papaz olan William Lee kadınların elle örme hareketlerini izleyerek, aynı hareketleri mekanik olarak gerçekleştiren bir düzenek hazırlamıştır. 

Hazırladığı bu sistem ile de ilk mekanik çorap üretimini gerçekleştirmiştir. Bu sistem zaman içerisinde geliştirilmiş ve 1849 yılında İngiliz Matthew Towsen in dilli iğnenin patentini almasıyla örgü sektöründeki gelişmenin önü açılmıştır. 

NAYLON ÇORAP TARİHİ 

2. Dünya Savaşı sırasında Amerikada Dupont şirketinin aşınmaya karşı yüksek dirençli, örtücü ve esnek bir elyaf olan ve günümüzde Naylon 66 olarak bilinen ipliği üretmesi ile çorabın daha dayanıklı, esnek ve rahat bir giysi halini almıştır. 

Türkiyede yüzyıllar boyu elle örülen çorap 1900 lü yılların başından itibaren basit kollu makineler ile üretilmeye başlamıştır.

İkinci Dünya Savaşından sonra küçük ev atölyelerin ve işletmelerin oluşumu ile çorabın imalatına hız verilmiştır. 1980 yılları ortalarına kadar sektör yapısı atölye ve küçük işletmeler olarak tanımlanırken, bu tarihten sonra ve özellikle ihracata yönelik üretimin de başlaması ile fabrikalaşmaya yönelik bir yapılanma oluşmuştur.

Henüz optimum büyüklüğü yakalayamamış olan çorap üreticileri ise ana fabrikalara fason üretim yaparak kapasitelerine katkıda bulunmuştur.

Türk çorap sektörünün 1985 yılındaki kapasitesi yaklaşık 127 milyon çift seviyelerine ulaşırken, 2001 yılında bu oran bir milyar 200 milyon çift kapasitesine ulaşmıştır.

2001 yılı verilerine göre, ABD 3,5 milyar çift üretimi ile dünya birincisi olurken, İtalya 2,4 milyar çift ile ikinci, son verilere göre, Türkiye ise 800 fabrikada yakkaşık 2 milyar çift çorap imalati ile 3. sırada yer almaktadır. 

Kaynak. Vikipedia
 

Editör: Nazmi Kahraman