Ümit Özdağ tahliye edildi
Ümit Özdağ tahliye edildi
İçeriği Görüntüle

Avukatlar, 20-25 bin sayfayı bulması beklenen gerekçeli karar için yalnızca bir haftalık istinaf süresi verilmesine tepki göstererek, “Mahkemenin 1 yıldır bitiremediği binlerce sayfalık gerekçeyi biz nasıl bir haftada inceleyip istinafa başvuracağız” dedi.”

Medyascope’un haberine göre, Türkiye’de Kürt meselesinde tarihi çözüm konuşulup tartışılırken, tartışmaların odağındaki Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş aldığı 42 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararını bekliyor.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mayıs 2024’de Kobani davasında Demirtaş’a ve arkadaşlarına verilen cezaların gerekçesini 1 yıl geçmesine rağmen yazamadı. Yasaya göre verilen cezaların gerekçesi yazılamadığı için dosya üzerinden tutukluluk incelemesi ve tahliye talepleri yapılamıyor. Bu yüzden gözler mahkemenin yazacağı gerekçeli karara çevrildi.

Yaklaşık 9 yıldır tutuklu bulunan eski eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkemenin dosyada yargılanan 108 kişi için yaklaşık 20-25 bin sayfayı bulan gerekçeli karar yazacağı öğrenildi. Binlerce sayfa tutması beklenen gerekçeli kararın tebliğinden sonra, avukatlara sadece 1 hafta içerisinde gerekçeli kararı incelemesi ve istinafa başvurma süresi tanınıyor.

“Mahkemenin 1 yılda bitiremediği kararı biz bir haftada nasıl inceleyelim?”

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuştu. Avukat Karaman, “Mahkemenin verdiği kararın üzerinden 1 yıl 3 gün geçti. Hâlâ gerekçeli kararı bitiremediler. Bu karar çıktıktan sonra bizden binlerce sayfalık gerekçesi kararı 1 hafta inceleyip İstinafa başvurmamızı isteyecekler. Mahkemenin 1 yılda bitiremediği kararı biz bir haftada nasıl inceleyip buna karşı istinafa başvuracağız” dedi.

Karaman, gerekçeli karar çıkmadığı için tahliye başvurusunda bulunamadıklarını da ifade ederek, “Mahkeme karar verdiği için dosya üzerinde de tutukluluk incelemesi yapılamamaktadır. Böylelikle müvekillerimiz mağdur edilmektedir. Gerekçeli karar çıktıktan sonra İstinafa başvururken, tahliye talebinde bulunacağız” dedi.

Gerekçeli karar adli tatilden hemen önce çıkabilir mi?

Avukatların, binlerce sayfayı bulması beklenen gerekçeli kararı inceleyip İstinaf başvurusu yapabilmeleri için, mahkemeden kararın adli tatil başlamadan önce açıklanmasını talep edebilecekleri konuşuluyor.

Bu sayede, adli tatil süresince avukatlara gerekçeli kararı daha ayrıntılı inceleme imkânı tanınacağı belirtiliyor.

Kaynak: medyascope