Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirleyeceği 2024 yılı asgari ücretine ilişkin taleplerini dile getirmek amacıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Ne asgari ücret, ne asgari hayat! Her harfimizin hakkını alacağız” pankartının açıldığı basın açıklamasını DİSK Basın İş Disiplin Kurulu Üyesi Diren Yurtsever okudu. Açıklamaya çok sayıda gazetecinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da katıldı.

‘ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA’

TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim'e çelenk bıraktı TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim'e çelenk bıraktı

Konfederasyon üyesi Birleşik Metal-iş Sendikası’nın raporuna göre açlık sınırının, sadece gıda için harcanması gereken minimum aylık tutarın 12 bin 998 lira olduğunu belirten Yurtsever, diğer harcamaların da hesaba katıldığı yoksulluk sınırını ise 44 bin 718 lira olduğunu vurguladı. Yurtsever,  “Mevcut asgari ücret 11 bin 402 lira yani açlık sınırının altında. Bugün sendikamızın örgütlü bulunduğu medya, yayıncılık ve matbaa işkollarında da asgari ücret normal ücret halini almış durumda. Bazı yerlerde bankaya yatırılan ücretin bir kısmının elden geri alınması dayatmasıyla asgari ücretin bile altında ücret ödeniyor” diye belirtti. 

‘GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDEDİR’

Asgari ücretin sefalet ücreti olarak yaşandığı alanlardan birisinin matbaalar olduğunu vurgulayan Yurtsever,  uzun yıllardır örgütsüz ve güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen işçilerin birçok yerde asgari ücretin de altında çalıştırıldığının altını çizdi. Pandemi döneminde, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin yoğun yaşandığı İstanbul’un Topkapı bölgesinde ve çevresindeki işletmelerde, işçiler durmaksızın çalıştırılmalarına rağmen sahipsiz bırakıldığını aktaran Yurtsever, “Meslek hastalıkları ile cebelleşen ve son dönemde göçmen emeğinin katmerli sömürüsüyle, fazladan baskı altına alınan matbaa işçileri güvencesiz yaşamaya mahkûm ediliyor. Medyada birçok genç gazeteci, staj adı altında ücretsiz çalıştırılıyor, birçok yerde asgari ücret olağan ücret halini almış durumda. Yöneticilerin astronomik ücretler aldığı ortamda, mesleklerine olan bağlılıkları da istismar edilen muhabirler, editörlere açlık sınırı reva görülüyor” şeklinde konuştu.

‘GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDİR’

Geçen 5 yılda, emekçiler ve emeklilerin “yüksek enflasyon düşük ücret” rejimiyle yoksulluğa mahkûm edildiğini aktaran Yurtsever,  patronların kârının 8 kat arttığını vurguladı. Yurtsever devamla, “Tam da bu yüzden, asgari ücret enflasyon oranının üstünde artmalıdır, çünkü yükselmesi gereken patronların kâr oranı değil, emekçilerin refahıdır. Biz medya, yayınevi, matbaa emekçileri olarak, diğer emekçi kardeşlerimiz gibi, asgari bir hayata razı olmadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Yazdığımız, bastığımız her harfin hakkını alacağız. Biliyoruz ki işçilerin birliği sermayeyi de iktidarı da yenecek. Gücümüz birliğimizdedir” dedi.

Editör: Nazmi Kahraman