Merkezi Diyarbakır'da bulunan Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal sulama yapan 21 bini aşkın aboneye elektrik borçlarını hatırlatarak, ödemelerini yapmayanlara enerji verilmeyeceğini bildirdi.
Şirket, kaçak yollarla enerji kullanmaya devam eden abonelerin tespit edilerek yalnızca elektriğinin kesilmeyeceğini, aynı zamanda enerji şebekesine ait kabloların da toplanacağını duyurdu.
BORCUNU ÖDEMEYENE ENERJİ YOK
Yaklaşık 2,5 milyon aboneye hizmet veren Dicle Elektrik, özellikle Şanlıurfa ve Mardin'de yıllardır ödenmeyen elektrik borçlarının artık kabul edilemez seviyelere ulaştığını belirtti. Tarımsal sulama alanlarında yoğunlaşan bu borçların büyük kısmı, 21 bin 161 çiftçiye ait. Şirket, sürdürülebilir enerji dağıtımı için borçların tahsil edilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Yetkililer, kaçak yollarla enerji kullanan bazı çiftçilerin yer altına gizlenmiş ya da mobilize edilmiş trafolarla elektrik çekmeye devam ettiğini, bu nedenle enerji arz güvenliğinin tehdit altına girdiğini vurguladı. Bu kapsamda, sadece kesintiyle yetinilmeyeceği, aynı zamanda enerji hatları ve kabloların da söküleceği bildirildi.
KAÇAK KULLANIM ENERJİ ARZINI TEHLİKEYE ATIYOR
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, yaptığı açıklamada, sadece Şanlıurfa’da 2024 yılı Mayıs ayında elektrik tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 47 arttığını söyledi.
Bu artışın büyük kısmının kaçak trafolardan kaynaklandığını ifade eden Arvas, ''Yapay zeka destekli denetimlerle sadece bir günde 45 kaçak trafo tespit ettik. Bunlardan 10’una jandarma desteğiyle el konuldu. Bu trafolarla yapılan kaçak tüketim, yüzlerce haneye yetecek enerjiyi boşa harcıyor'' dedi.
TARIMSAL FAALİYETLER ZORLAŞACAK
Genel Müdür Arvas, enerji sisteminde yaşanan yüklenmenin sadece Şanlıurfa’daki aynı enerji hattının 20 gün içinde üç kez yanmasına neden olduğunu belirterek, şöyle dedi:
''Bu tablo, sistemin ne kadar zorlandığını açıkça gösteriyor. Sürdürülebilir bir dağıtım hizmeti ve diğer abonelerin haklarının korunması için enerji kablolarını toplamak dahil, sert önlemler almaya mecburuz.''
Arvas, çiftçilerin ya borçlarını ödemeleri ya da mevcut şartlarda tarımsal üretim yapıp yapamayacaklarını ciddi biçimde değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Bununla birlikte borcunu ödeyen abonelerin mağdur edilmemesi için her türlü tedbirin alındığını da sözlerine ekleyen Arvas, Dicle Elektrik’in bu uygulamayı ''son çare'' olarak gördüğünü ve çözümün diyalogla sağlanmasını tercih ettiklerini ifade etti.
Şirket, sürdürülebilirlik ve enerji güvenliği için kararlı olduklarını vurguladı.