genel-1Nazmi Kahraman

Merkezde toplam 4 ilçeye sahip Diyarbakır'ın bu ilçelerinin adlarının nereden geldiğini biliyor musunuz?

Zengin kültürel mirası, çok dilli, çok kültürlü, çok dinli yapısıyla kadim bir olan kent Diyarbakır ve ilçelerinin adlarının nereden geldiğini araştırdık.

Binlerce yıllık tarihe sahip ve 9 bin yıl boyunca yaşamın kesintiye uğramadığı 33 medeniyetin izlerini Diyarbakır, farklı devirlerde Amida, Amid, Amed, Kara Amid, Diyarbekir, nihayet Cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır olarak kayıtlara geçti.  

Diyarbakır'ın adının yanı sıra merkez ve bağlı ilçe adlarını da araştırdık. İşte Diyarbakır Merkez ile birlikte ilçelerin adları ve anlamları:

Diyarbakır Merkez: Tarihte bir çok adla anılan kent, son olarak Diyar-ı Bekir (Bekir'in memleketi'' anlamına gelen adı daha sonra Diyarbakır adını almış. Adı Bakır memleketi anlamına geliyor.

Bağlar: ilçe bir zamanlar üzüm bağlarıyla kaplıydı. Kurulu olduğu alanın bağ ve bahçelerden oluşması nedeniyle adını üzüm bağlarından aldı.

İlçe 1994 yılından 22 Mart 2008 yılına kadar alt kademe belediyesi iken 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun, Resmi Gazetenin 22.03.2008 tarih ve Mükerrer 26824 Sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile Merkez İlçe statüsüne kavuşmuştur.

Kayapınar: İlçe adını Karacadağ’dan gelen suların çıkmasından alıyor. Kayalardan çıkan pınarı tanımlaması nedeniyle bölgeye Kayapınar ismi verilmiştir. Bölge daha önce Peyas adı ile anılıyordu.

22 Mart 2008 yılında, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması kapsamında Kayapınar İlçesi kuruldu. İlçe kaymakamlığı 24 Temmuz 2008 tarihinde faaliyete geçti.

Sur:  İlçe adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır Sur’larından almıştır. 2008 yılında, 5747 sayılı Kanunla, Diyarbakır’ın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur.

Yenişehir: Yenişehir İlçesi Diyarbakır sur dışında ilk yerleşim alanına açılan mahallesi iken, 22 Mart 2008 tarih ve 26824 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5747 Sayılı Kanunla bağımsız bir ilçe haline gelmiştir. 

Sur dışında kurulan ilk yerleşim yeri olması nedeniyle Yenişehir adını almıştır.


 

Editör: EYYUP KAÇAR