Son dönemde güneş enerji santrali ve petrol arama çalışmalarının yoğunlaştığı Diyarbakır'da jeotermal enerji kaynaklarına ulaşılması için faaliyetler yoğunlaştırılacak.

Yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir yeşil bir birincil enerji kaynağı olan ve Sur ilçesinin Çarıklı Mahallesi mevkisinde geçen yıl 2 bin metre derinlikte jeotermal su kaynağına ulaşılması üzerine Maten Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Bağlar ilçesinin farklı alanlarında sondaj yapılması için çalışma başlattı.

Diyarbakır’da, iki hastanede doktorlardan iş bırakma eylemi Diyarbakır’da, iki hastanede doktorlardan iş bırakma eylemi

Bu kapsamda Bağlar İlçesi, Körtepe Mahallesinde 2022210006 Ruhsat Nolu Alanda Maten Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nce yapılması planlanan Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji Aramaları Projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dosya sunuldu.

2750 METRE DERİNLİĞE İNİLECEK

Dosyanın incelenmesinin ardından ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince; Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji Aramaları Projesi ile ilgili ÇED Gerekli Değildir kararı verildi.

Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji Aramaları Projesi, Diyarbakır ili Bağlar ilçesindeki jeotermal kaynak potansiyelini ortaya çıkarması ve Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki araştırma ve arama faaliyetlerine katkı sağlaması hedefleniyor. Bu proje kapsamında kapsamda 2750 metre derinliğe inilmesi için sondaj yapılacak.

SERA KURULUMUNU SAĞLAYACAK

Sıcak suyun çıkarılması durumunda Diyarbakır'da  çok sayıda jeotermal sera kurulabileceği belirtildi.

Türkiye'de jeotermal enerji ile Ağrı-Diyadin, Erzurum, Balıkesir, İzmir-Dikili, Aydın, Manisa-Kula vb. gibi birçok ilde Organize Sera Bölgeleri (TDİOSB) kurulmuştu.

Editör: Özgür Ayaydın