Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesi, devasa TOKİ projeleri ve hızla büyüyen nüfusuyla adeta kendine yeni bir şehir inşa ediyor. Bugünlerde yükselen konuşmalar, sosyal medyada yapılan paylaşımlar, burasının hem “yeni merkez ilçe” hem de “Diyarbakır’ın 18. ilçesi” olması yönünde. Üstelik kulağa oldukça iddialı gelen bu planların adı... Karacadağ.
SIRADAN MAHALLEDEN DEV YERLEŞİME
TOKİ tarafından Oğlaklı’da şu ana kadar 10.556 konutun tamamlandığı ve hedefin 17.577 konut olduğu açıklandı.
Bölgede planlanan toplam konut adedi 27.000, yani tam bir yerleşim patlaması yaşanıyor
Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, bir süre önce Oğlaklı'ya ilişkin şunları ifade etmişti:
''Burası Diyarbakırımızın yeni ve en güzel yerlerinden birisi olacak. Adeta burada yeni bir kent inşa ediyoruz.
Burada 100 bine yakın nüfus yaşam imkanı bulacaktır. ,
Burası yeni bir şehir, belki ileride Diyarbakır’ın büyük bir ilçesi olmaya aday yeni bir yaşam alanıdır.
Buradaki süreci valimiz, ilgili birimlerimiz ve hepimiz yakından takip edeceğiz.
Kısa sürede bitmesi hususunda elimizden gelen ne varsa tamamını yapacağız.bu alan için, “Adeta burada yeni bir kent inşa ediyoruz... belki ileride Diyarbakır’ın büyük bir ilçesi olmaya aday.''
KARACADAĞ ADI ÖNE ÇIKTI
Sosyal medyada ve yerel forumlarda “Oğlaklı ilçe olacak mı?” sorusu sıkça tartışılıyor. Kullanıcılar, “Karacadağ olacak” tahminlerini paylaşıyor.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da, “planlanan 27 bin konut tamamlandığında ilçeye dönüşebilir ve adı ‘Karacadağ’ olabilir” dediği iddia ediliyor.
NELER YAPIYORLAR?
TOKİ konutlarına ek olarak, bölgede cami, sağlık merkezi, ticaret alanı ve sosyal tesisler inşa ediliyor.
Su, elektrik, altyapı işleri tamamlanmaya yaklaşıyor. Z5 otobüs hattı aktif hale getirildi; toplu ulaşım bağlantısı güçlendiriliyor.
Yaklaşık 10 milyar TL’lik sanayi ve yatırım projesi de bölgede hayata geçiriliyor. Bu proje 10.000 kişiye istihdam yaratacak.
NEDEN ÖNEMLİ?
Bu gelişmeler, Oğlaklı’yı sadece bir yerleşim alanı olmaktan çıkarıp bağımsız bir ilçe kimliği kazanma noktasına taşıyor.
“Büyükşehir sınırlarında ama merkezinden uzak ama dev bir kent havasında” yorumları dikkati çekiyor.
Hizmet planlaması, belediye yapısı ve yerel yönetim açısından da yeniden düzenleme ihtiyacı doğacak gibi görünüyor.
KARAR AŞAMASINDA
Resmî olarak ilçeye dönüşüm ve isim onayı için henüz net adımlar atılmadı. Fakat TOKİ, belediye yetkilileri, milletvekilleri ve halk bu adı karar verici unsurlar olarak görüyor.
Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek meclis ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla “Karacadağ” adı resmen hayat bulabilir.
Diyarbakır’ın 18. ilçesi artık gündemde… Planlama aşamasında değil, yavaş yavaş bir gerçekle karşı karşıyayız. Resmî açıklamalar bir sonraki adım olacak.