Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 30 yıldır yaşanan ulaşım sorunlarının köklü çözümü için Özel Halk Otobüsleri Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi ile protokol imzaladı.

Protokole göre, halk otobüslerince taşınan ve bugüne kadar kötü muamelelere maruz kalan ücretsiz yolcular için biniş başına Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren destek ödemesi yapılacak. Özel Halk Otobüsleri düzenli olarak ücretsiz ve indirimli kart sahiplerinin ulaşımını sorunsuz şekilde sağlayacak. Taşımacılık yapılan hatlardan ücretsiz ve indirimli faydalananların hakları korunacak ve hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Abonman Kartlar ise sadece belediye otobüslerinde geçerli olacak.

Elden para toplanmayacak

Özel Halk Otobüslerinde 1 Ocak 2025ten itibaren geçerli olacak şekilde elden toplanan para tamamen kaldırılacak. Elden toplanan paranın kaldırılması durumunda eş zamanlı kartlı binişlerin ücretinden işletme bedeli olarak kesilen yüzde 7 pay, yüzde 5’e düşürülecek. Tamamen kartlı sisteme girerken kart dolum gişelerinin yetersizliğinin giderilmesi yeni dolum gişelerinin yerlerinin belirlenip aktif hale getirilecektir. Araçlara binişlerde yolcu mağduriyetinin yaşanmaması için tek kullanımlık 2 binişlik kartlar çıkarılacak.

Kentte toplu taşıma araçlarının sıkıntılarının en aza indirilebilmesi için tüm toplu taşıma araçlarının aynı renk, aynı tip ve bir çatı altında, rekabetsiz ve uyum içerisinde çalışmalarını hedefleyen bir çalışma yapılarak hayata geçirilecek. Z

Akıllı Durak Sistemi

Toplu taşımada Özel Halk Otobüslerinin 19 Eylül 2007 tarihli UKOME kararı uyarınca tabii oldukları Ortak havuz Sisteminin temel ilkeleri ile devam ettirilmesi ancak sisteme ek olarak Güzergâh Havuzu sisteminin uygulanması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince gerekli çalışmalar yapılacak. Kent içi toplu taşımada akıllı durak sistemine geçilecek, eksik olan duraklar tamamlanacak. Belediyece uygun yer bulunması durumunda son duraklara şoförler için çok amaçlı dinlenme yerleri yapılacak.

Saat sistemine uygun çalışılacak

Tüm toplu taşıma araçları saat sistemine uygun çalışacak. Özel Halk Otobüsleri Kooperatifince çalışma saatlerinden sonra saat 24.00’a kadar her güzergahta en az 5 nöbetçi araç bulundurularak toplu taşıma hizmeti verilmesi sağlanacak. Uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacak.

Şoförlerin yüzde 20’si kadın olacak

Toplu Taşıma Araçlarında elden para alımı tamamen kaldırıldıktan sonra Halk Otobüslerinde kadın şoför istihdamı başlayacak. Kadın şoför alımı için, başvuru yapan kadın şoför adaylarına belediye ve kooperatif tarafından ortak eğitim verildikten sonra D (Eski E sınıfı) sınıfı ehliyeti olan kadın şoförleri, halk otobüslerinde çalışan toplam şoför sayısının yüzde 20’si kadar kota ayrılarak istihdam edilecek.

Şoförlere yılda en az 4 kez eğitim verilecek

Toplu Taşıma hizmeti veren personel yılda en az 4 defa olmak üzere hizmet içi eğitim alacak. Eğitim ücretleri Kooperatif tarafından karşılanacak. Bu seminerlerde hizmetin ve yolcu memnuniyetinin üst seviyeye getirilmesi konuları ve mesleki yeterlilik konularını kapsayacak. Eğitim organizasyonu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek. Bu eğitimler sonucunda toplu taşıma hizmeti veren personele sertifika ve şoför kartı verilecek. Şoför kartı olmayanların toplu taşıma yapması yasaklanacak.

Kurallara uymayan şoförler işten çıkarılacak

Kurallara uygun olmayan ve hatalı davranışlarda bulunan halk otobüsü şoförlerinin, kontrol memurları tarafından işine son verilmesi istenirse kooperatif veya üyeleri ilgili personelin işine son vermek zorunda. Bu durum ile işine son verilen personel hiçbir toplu taşıma aracında çalıştırılmayacak.

Protokol imza töreninde Eş Başkanlara, Genel Sekreter Emrullah Gördük, Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan ve meclis üyeleri de eşlik etti.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN