Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Kenan Haspolat yaptığı araştırmada, Ahid Sandığı ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koydu.

Kur’an-ı Kerim’de de geçen ve Yahudiler için büyük önem taşıyan Ahid Sandığı’yla ilgili yapılan bilimsel çalışmada, Diyarbakır’ın Eğil ilçesi dikkat çekici bir merkez olarak öne çıktı.

Prof. Dr. Haspolat’ın değerlendirmelerine göre, Ahid Sandığı’nın en son Elyesa Peygamber'de olduğunun bilindiği ve Elyesa Peygamber'in kabrinin de Eğil'de yer aldığı ifade ediliyor. Bu bağlamda, sandığın bu bölgede bulunma ihtimalinin güç kazandığı bildirildi.

TEVRAT'TA ADI GEÇEN BİR KENT: EĞİL

Araştırmada, Süryanice bir kaynağa dayanarak Eğil’in, M.Ö. 704-681 yılları arasında hüküm süren ve Tevrat’ta da adı geçen Asur Kralı Senahrip’in kenti olduğu belirtiliyor. M.Ö. 689’da Babil’i yerle bir eden bu kralın, Eğil’in tarihiyle ilişkili olduğu vurgulanıyor.

DİYARBAKIR'IN TEVRAT'TAKİ ADI: KALNE

Prof. Yona Sabar’ın aktardığına da yer veren Haspolat araştırmasında, Diyarbakır’da çok eski dönemlerden beri önemli bir Yahudi topluluğunun yaşadığını ve Diyarbakırlı Yahudilerin, şehrin Tevrat’ta adı geçen "Kalne" olduğunu ifade ettiğini söyledi.

MELEK DERESİ VE YEDİ YAHUDİ EVLİYA

Diyarbakır’da ''Ahid Sandığı'' araştırması

Diyarbakır On Gözlü Köprüde 57 yaşını kutlayacak
Diyarbakır On Gözlü Köprüde 57 yaşını kutlayacak
İçeriği Görüntüle

Eğil'de halk arasında "Melek Deresi" olarak bilinen vadide, yedi Yahudi evliyanın yattığına inanıldığı da belirtilirken, vadideki mezarlıkta yer alan Hz. Hellak’ın kabri ve diğer evliya mezarlarının, bu bölgenin İsrailoğullarıyla bağlantısını güçlendirdiği anlatılıyor.

Araştırmada, Eğil’de bulunan Zülküf, Elyesa, Yunus, Harun-u Asefi ve Danyal peygamberlerin Yahudiler tarafından kutsal kabul edildiği de belirtiliyor.

DAVUT YILDIZI VE 7 KOLLU ŞAMDAN

Eğil’in Balım köyündeki bir mezarlıkta Davut Yıldızı'na ve Şahaban Köyü'ndeki bir çeşmede Yahudiliğin önemli sembollerinden biri olan Yedi Kollu Şamdan’a (Menora) rastlandığı da araştırma sonuçları arasında yer alıyor. Bu sembollerin, bölgenin Yahudi tarihiyle olan bağını gözler önüne serdiği kaydediliyor.

Kaynak: Prof. Kenan Haspolat