Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İş Kadınları Meclisi ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle “Ekonomide Kadın Çalıştayı” başladı.
DTSO konferans salonunda gerçekleşen çalıştaya 150 kadın katılım sağlarken, gün boyu sürecek olan programda, kadın girişimciliği, kadın istihdamı, kadın kooperatifleri, kadın yoksulluğu ve kentleşme politikalarının kadının ekonomiye katılımına olan etkileri tartışılacak. 

Kadinlar Ekonomi

Çalıştayın açılış konuşmasını hazırlık komisyonu adına DTSO İş Kadınları Meclisi koordinatörü Zehra Demir yaptı. Demir, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlediğimiz  çalıştayımıza katılım sağlayarak sunduğunuz güç ve destek için  şimdiden teşekkür ederiz. Biliyoruz ki biz kadınlar bir araya gelerek, dayanışma içinde örgütlenerek, mücadele alanlarımızı büyüterek, başta kadına yönelik şiddet olmak üzere toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik, her alanda karşılaştığımız eşitsizlikler ile mücadele edebilir, birbirimize umut olabilir ve daha sürdürülebilir kazanımlar elde edebiliriz. Ancak, her güne kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve şiddet haberleri ile uyandığımız ve sadece çetelesini tutarak, sayısal olarak ifade ederek sıradanlaştırdığımız ve gittikçe toplumsal bir kabule dönüşmeye başlayan kadın ve çocuk cinayetleri hepimizin canını yakıyor, kaygılarını arttırıyor ve umudunu yitiriyor. Narin, Rojin, Sıla bebek ve kamuoyuna yansımayan, bilmediğimiz, katilleri henüz açığa çıkarılamayan, üstü kapatılan kadın ve çocuk cinayetlerini durdurmak için daha çok ortak mücadeleye ve dayanışmaya ihtiyacımız var.

Bu vahim tablo içinde biz kadınlar her alanda karşılaştığımız eşitsizliklerin gittikçe arttığı, toplumsal sorunlardan en çok kadınların ve çocukların etkilendiği dönemlerden geçiyoruz. Pandemi ve yaşadığımız ekonomik krizler en çok kadınları ve çocukları etkiledi. Kadın yoksulluğu ve kadın ve çocukların yoksun bırakılma hali daha çok derinleşerek devam eden temel sorunlarımızın başında geliyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadınların ekonomik alandaki varlığı, bu alanda güçlenmeleri ve ekonomik özgürlüğü oldukça önemli bir yerde dururken, biz kadınlar her kriz döneminde ekonomik alanın daha çok dışına itiliyoruz.

Bugün bu çalıştayı Diyarbakır’da kentin ekonomik kuruluşlarının ev sahipliğinde düzenliyoruz. Kadın girişimciliği ve istihdamına odaklanan yapılarımızın öncülüğünde kamu kurumlarından, belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, girişimci, kendi hesabına çalışan, kamu çalışanı, özel sektör çalışanı, kooperatif üyesi, herhangi bir işte çalışmayan kadınlar ve kurum temsilcileri ile bir aradayız. Ekonomiye farklı biçimlerde katılım sağlayan kadınlarımız ile birlikte yerelden ortak bir dil kurma, dayanışma ve ortak bir çalışma yapma gayreti içindeyiz. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, kadın olarak karşılaştığımız her türlü ayrımcılığın farkında olarak ekonomik alanda kadınların güçlenmesine odaklanmak bu şekilde yaşadığımız derin toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmak istiyoruz.

Çalıştayımız kapsamında öncelikle çok değerli konuşmacılarımız kadın girişimciliği, kadın istihdamı, kadın kooperatifleri ve kentleşme ve yoksulluk bağlamında Türkiye’deki durumu bizlerle paylaşacaklar. Daha sonra Türkiye ekonomisine daha az gelişmiş bir bölge olarak eklemlenen ve daha özgün siyasal, ekonomik ve toplumsal sorunların yaşandığı bölgemiz ve ilimizde kadınların ekonomik alanlarda ne düzeyde ve ne şekilde yer aldıklarını paylaşacaklar. Sunumlardan aldığımız bilgiler ve veriler ışığında masalarda geliştireceğimiz tartışmalar ile sorunlarımızı ve yerel çözümleri birlikte konuşacağız. Amacımız Diyarbakır ilinde ekonomik alanda kadınların güçlenmesi için ortak akıl ile yeni çalışmalar planlamak ve sürdürülebilir ortak yapılar geliştirmek.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İş Kadınları Meclisi ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu  işbirliğiyle “Ekonomide Kadın Çalıştayı” başladı. DTSO Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya 150 kadın katılım sağlarken, gün boyu sürecek olan programda, kadın girişimciliği, kadın istihdamı, kadın kooperatifleri, kadın yoksulluğu ve kentleşme politikalarının kadının ekonomiye katılımına olan etkileri tartışılacak” dedi.

DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı  Filiz Ekingen, "Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İş Kadınları Meclisi olarak 2019’dan bu yana DTSO bünyesinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Temel kuruluş felsefemiz ekonomik alanda kadınların güçlenmesi ve kadın girişimcilerimizin desteklenmesidir. Aynı zamanda kent ekonomisini belirleyen alanların karar mekanizmalarında kadınların nitel ve nicel katılımını arttırmayı amaçlamaktayız.  İş kadınları Meclisi Demokratik seçim süreçleri işletilerek üyelerini belirlemektedir. Kendi tüzüğü ve çalışma usul ve esaslarına göre şekillenmektedir. 53 kişilik meclisimizin 11 kişilik yönetim kurulu, yine meclis üyelerinden oluşan 8 komisyonu bulunmaktadır. DTSO İş kadınları Meclisi Türkiye’de bir ilk ve tek olması itibariyle Yerel, ulusal ve uluslararası alanda çeşitli kurumların dikkatini çekmiş ve ilham kaynağı olmuştur. Bu kapsamda işbirlikleri ve ortak çalışmalar geçekleştirmiştir.   Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bu alanda bir fark yaratmış   odamız bünyesindeki karar mekanizmalarına kadınların katılımı konusunda bu alana önemli bir ivme kazandırmıştır. Mevcut durumda 35 kadın yönetim, meclis ve komiteler düzeyinde karar mekanizmalarında yerini almıştır. İlk defa Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde kadın aday meclis başkanı olmuştur. Yine Komite başkanlıklarında da önceliği kadınlar almıştır. Kadınların bu başarısı İş Kadınları Meclisi olarak bizleri umutlandırmış ve gururlandırmıştır" dedi.

TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi, "Diyarbakır gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehirde bu çalıştayı gerçekleştiriyor olmamız, bu hedeflere ulaşma açısından ayrıca anlamlıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri, yalnızca şehrimizin değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Ancak bu eşsiz miras, yeterli koruma önlemleri alınmadığı takdirde ciddi tehditlerle karşı karşıya kalabilir. Bu değerlerin korunması, kültürel sürekliliğin sağlanması kadar ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi açısından da önem taşımaktadır. Kadın girişimciler olarak, bu mirasın korunması ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi yönünde farkındalık yaratmak, yerel kalkınma hedeflerimizin önemli bir parçasıdır. Bugün, kadınların ekonomik yaşamdaki yerini güçlendirmek ve cinsiyet eşitliği perspektifiyle daha kapsayıcı politikalar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu anlamlı çalıştayda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, "Çok farklı ve renkli kadın buluşması bizim için çok onur verici. Şanslı bir iliz. Birlikte hareket etme ve ortak politika üretmenin avantajını yaşıyoruz. Bugünkü ana başlıklara baktığımızda her birimiz oturduğumuz koltuktan diğerine bakacağız. Hayatın her alanında bir emektar profilini çiziyoruz. Bu anlamda İşimizin çok zor olduğunu biliyoruz. Kadın ve erkek eşitsizliği süreci daha ağdalı ve çetrefilli mbir hale geldi, dolayısıyla daha çok stratejik bir şekilde hareket edip çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "Çalışmaya katılım sağlayan değerli iş kadınlarına teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz. Bu çalışmaya büyük katkı koyan iş kadınlarına teşekkür ediyorum. Bugün bu çalıştay salonuna baktığımızda gerçekleşen katılımla ne kadar iyi bir program olduğunu görüyoruz. Bizler bunu çok iyi başaramıyoruz. Ama kadınların bunu başrabildiğini gördüğümüzde bu bizi çok mutlu ediyor. Daha önce üye kadın sayısı 450 iken, oluşan İş Kadınları Meclisi sonrası bu sayı 5 bine yükseldi" dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil "Bölgemizde Kadın iş gücüne katılımı etkileyen birçok unsur vardır. Bunlar arasında kültürel ve toplumsal normlar, eğitim düzeyi, iş fırsatlarına erişim, çocuk bakımı hizmetlerine erişim gibi faktörler yer almaktadır. TOBB olarak 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu kurduk. Kurulumuz, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etti. Farklı sektörlerden yaklaşık 7 bin kadın girişimci üyemizle, 81 ilde ve 160 ilçede, birçok projeye imza atıyor, girişimcilere rol model oluyor. Kadın Girişimciler Kurulumuz, çalışmalarıyla, lise çağından itibaren, yeni girişimcilere her zaman ilham kaynağı olacak. Girişimci adaylarımızı cesaretlendirecek, girişimcilik ruhunu tetikleyecek ve merak uyandıracak etkinlikleri sürdüreceğiz.Bu nedenle bizlere düşen en önemli görev,  iş dünyası ve toplum olarak Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarını teşvik edecek çalışmalar yapmak ve yapılan çalışmalara katkı sunmaktır" dedi.

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ