Metal dedektörleri, Polonya dağlarında efsanevi dolandırıcının sakladığı 300 yıllık madeni para hazinesini ortaya çıkardı.

Polonya'da bir sıradağda, metal dedektörleri tarafından keşfedilen ve efsanevi bir dolandırıcıya ait olduğu düşünülen altın ve gümüş paralarla dolu bir hazine bulundu.

HİKAYE DOĞRULANDI

S I K K E

Bu olağanüstü buluş, 17. yüzyılın sonları ve 18. yüzyılın başlarında yaşamış ünlü dolandırıcı Antoni Jaczewski'nin hikayesini doğruladı.

Jeleniowskie sıradağlarının yakınında insanları dolandırarak haksız kazanç sağlayan Jaczewski, ''Tanrı'nın annesinden aldığı şifa gücüne'' inandırarak insanları dağlardaki yerleşimine çekiyordu. 

Polonya'nın savaş ve veba ile mücadele ettiği bu zor dönemde, insanlar şifa umuduyla Jaczewski'ye altın ve gümüş para veriyordu. Ancak, yetkililer tarafından yakalanıp kaçan Jaczewski, 1712'de tekrar yakalandı ve ömür boyu hapse mahkûm edildi.

METAL DEDEKTÖRLERLE BULUNDU

S I K K E K E L E R

Metal dedektörler tarafından 2022 yılında keşfedilen hazine, iki yıllık titiz bir çalışmanın ardından yetkililer tarafından açıklandı. 

Świętokrzyska Keşif Grubu Başkanı Sebastian Grabowiec, ''Bu bulguyu duyurmak için uzun bir süre bekledik, ama buna değdi. Bugün belli bir efsanenin gerçek hikayesini doğruladığımızı söyleyebiliriz'' dedi.

Madeni paraların yanı sıra içinde Madonna ve çocuk resminin bulunduğu 1648'den kalma altın bir Hamburg dükasının da bulun duğunu ifade eden Grabowiec, bu parçanın muhtemelen bir madalyon olarak kullanıldığınmı söyledi.

''VAR OLDUĞUNU DOĞRULADIK''

S I K K E E L E R

Grabowiec, Antoni'nin hayali bir kişi olarak görüldüğü zamanları geride bıraktıklarını belirterek, ''Hazinesini bularak böyle bir kişinin gerçekten var olduğunu doğruladık'' dedi.

Petrol rafinerisinde yangın Petrol rafinerisinde yangın

Yetkililer, hazineyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini ifade ederken kaç adet madeni para bulunduğunu henüz açıklamadı.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR