Bilim insanlarının bir bölümü 6. kitsel yok oluşa girildiğini söylerken, bir kesim ise bunun henüz başlamadığını söylüyor.

Biological Reviews Dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 1500 yılından bu yana türlerin yüzde 13'ünün nesli tükendi. Bu, kitlesel yok oluş eşiğinin çok altında olsa da, araştırmacılar insan etkisinin artmasıyla bu oranın hızla yükseldiğini söyledi.

Bazı araştırmacılar yüzde 75'lik eşiğe 10.000 yıl içinde ulaşıklacağını söylerken, bazı araştırmacılar ise bu korkunç dönüm noktasına yalnızca birkaç yüzyıl içinde ulaşabileceğimizi belirtiyor.

''KİTLESEL YOK OLUŞA TANIK OLUYORUZ''

Bilim insanları, Dünya tarihinde yaşamın en az dörtte üçünün yok olduğu beş büyük kitlesel yok oluş olayının belgelendiğini belirtti.

Bilim insanları, ''İnsanların yaşam alanlarını temizlemesi, türleri yok etmesi ve iklimi değiştirmesiyle birlikte altıncı bir kitlesel yok oluşla mı karşı karşıyayız?'' sorusunun yanıtını arayan bilim insanlarından bazıları, 6. yok oluşun başladığını, bazıları ise henüz başlamadığı görüşünü savunuyıor.

 ''İşler daha da kötüye giderse daha da kısa bir zaman dilimi potansiyeli var'' diyen araştırmacılar da buklunuyor.

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde bütünleştirici biyoloji profesörü Anthony Barnosky, WordsSideKick.com'a "Gerçek zamanlı olarak altıncı kitlesel yok oluşa tanık oluyoruz" dedi.

Araştırmalar, türlerin fosil kayıtlarında evrimleştiği ve neslinin tükendiği zamana göre hesaplanan normal arka plan hızından 100 ila 1000 kat daha hızlı bir şekilde türlerin neslinin tükendiğini kaydederek, ''gezegenin daha fazlasını yok ettikçe bu oran artacaktır'' dedi.

Barnosky, türler ve popülasyonlar her ne kadar şaşırtıcı derecede yok olsa da işin halen tamamlanmadığını ifade ederek, ''Hâlâ işleri tersine çevirme şansımız var, ancak bunun için fırsat penceresi hızla kapanıyor'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR