Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash başta olmak üzere dünyada 23 binden fazla kripto para bulunuyor.

Bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz olan kripto paralar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Satoshi Nakamoto tarafından 2009’da oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin, yani madeni paranın birleşimidir.

Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin ileriki yıllarda 3–4 trilyon Amerikan dolarına kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.

Dünyada kripto para Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke El Salvador oldu. Yasayla, tüm iş yerleri Amerikan dolarıyla birlikte Bitcoin ile yapılan ödemeleri de kabul etmek zorunda ve Bitcoin’i kabul etmeyen işletmeler cezalandırılıyor.

Merchant Machine tarafından yapılan araştırmaya göre kripto paraların ödeme aracı olarak yasak olmadığı birçok ülke arasında ABD ilk sırada, Ukrayna ikinci ve İngiltere üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'de durum

Şu sıralar, kripto para piyasasında irili ufaklı 40 yerli borsa bulunuyor. Sadece iki büyük yerli kripto para borsası; Paribu ve BTC’nin günlük işlem hacimleri ise artık milyar dolarlarla ifade ediliyor.

Türkiye’de 8 milyondan fazla kişi kripto sektöründe işlem yapıyor. Ençok işlem yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.

Kripto fiyatı nasıl belirleniyor

ABD doları ya da Euro gibi para birimlerinin aksine, Bitcoin’in (BTC) değeri bir merkez bankası gibi tek bir kurum tarafından değil, arz ve talep tarafından veya insanların ödemeye razı oldukları fiyat ile belirleniyor. 
(Haber Mderkezi)


 

Muhabir: NAZMİ KAHRAMAN