Bilim insanları Dünya'nın etrafında dönen fazladan bir ay daha tespit edildiğini söyledi.

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

Bilim insanları, dünyanın yörüngesinde ''mini ay'' olarak adlandırılan asteroidin olduğunu keşfetti.

Dünya ile aynı zamanda yörüngede hızla dönen bir asteroitin, Ay'ın çarpık bir parçası olabileceğini kaydeden bilim insanları, asteroidin ayın Giordano Bruno  kraterinden geldiğinin yüksek bvir olasılık olduğunu söyledi.

Nature Astronomy Dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada  Dünya'ya yakın 469219 Kamo'oalewa adı verilen asteroidin  bir mil genişliğinde (1,6 kilometre) olduğubu bildirdi.

Çin'in, 2025 yılında asteroide bir görev başlatmayı planladığının kaydedildiğine yer veren Space.com, Tianwen-2 adı verilen görevin, yaklaşık 2,5 yıl sonra Kamo'oalewa'nın parçalarını geri getireceğini kaydetti.

HER 28 DAKİKADA BİR TURUNU TAMAMLIYOR

Tsinghua Üniversitesi'nden gezegen bilimci Bin Cheng de, asteoritin aydan koanmn bir parça olabileceği olasılığının yüksek olduğunu ifadde ederek, şöyle dedi:

''Yaklaşık 30 ila 60 metre bir çapa sahiptir ve her 28 dakikada bir, bir turluk hızlı bir dönüşle döner. Asteroid, Güneş'in yörüngesinde Dünya'ya benzer bir yol izliyor ve bazen 10 milyon mil (16 milyon km) yakınına yaklaşıyor.

Takip çalışmaları, Kamo'oalewa'nın yansıttığı ışık spektrumunun, ay görevleriyle Dünya'ya geri getirilen örneklerin yanı sıra aydan geldiği bilinen meteorların yansıttığı spektrumlara çok benzer.'

Editör: EYYUP KAÇAR