Bilim insanları beynin bir sinema salonu gibi düşünceleri nasıl görselleştirdiğini araştırdı.

Bir futbol maçı hayal edin. Kalabalık coşuyor, top ağlarla buluşuyor... Peki ya bu sahneler sadece zihninizde canlanıyorsa? Bilim insanları, beynimizin gözlerimiz kapalıyken bile nasıl canlı görüntüler oluşturabildiğini araştırdı.

ZİHİNDEKİ SİNEMA

Bilim insanları, zihinsel imgeleme denilen yeteneğin beynin arkasındaki görsel korteks sayesinde mümkün olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Tıpkı bir film stüdyosu gibi çalışan bu bölge, gözlerden gelen bilgileri işleyerek görsel bir dünya oluşturuyor. Ancak zihinsel imgelemede, bu dünya tamamen içsel. Bir sahilde güneşlenirken, bir kitap okurken veya gelecekteki bir başarıyı hayal ederken beynimiz bu stüdyoda benzersiz filmler yaratıyor.''

HAYAL GÜCÜNÜN BİLİMSEL SIRRI

''Bu görseller nasıl bu kadar gerçekçi olabiliyor?'' diyen bilim insanları, beynin ön kısmındaki prefrontal korteksin, bu süreçte önemli bir rol oynadığını ve planlama, karar verme gibi üst düzey zihinsel becerilerden sorumlu olan bu bölgenin, zihinsel görüntülerin içeriği ile detaylarını belirlediğini söyledi.

HAYAL GÜCÜ VE BAŞARI

Bilim insanları zihinsel imgelemenin sadece eğlenceli bir yetenek değil, aynı zamanda hayatın birçok alanında insanlara yardımcı olduğunu ifade ederek, ''Sporcular, bir yarışmadan önce zihinlerinde zaferlerini canlandırarak motivasyonlarını artırıyorlar. Mühendisler, yeni tasarımlarını zihinlerinde görselleştirerek daha iyi ürünler ortaya çıkarıyorlar'' dedi.

HERKES AYNI MI?

Zihinsel imgeleme yeteneğinin kişiden kişiye değişebildiğini, bazıları çok detaylı ve canlı görüntüler oluşturabilirken, bazılarında da bunun daha zor olabildiğini anlatan bilim insanları, ''Ancak önemli olan, bu yeteneğin geliştirilebilir olması. Düzenli olarak görselleştirme yapmak, beynimizi bu alanda daha etkin hale getirebilir'' dedi.

Bilim insanları, beynin, karmaşık bir makine gibi çalışarak inanılmaz deneyimler yaşattığını ve zihinsel imgelemenin, bu deneyimlerden biri olduğunu kaydederek, insanların kendi iç dünyalarını keşfetmek ve potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için hayal gücünü kullanmayı öğrenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN