Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü kulağı, ek zam haberinde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının hazırlıkları tamamlandı ve ek zam teklifi, Kabine’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmak üzere.

ZAM ORANLARI VE BEKLENTİLER

 2023 yılı enflasyon rakamları açıklandı ve memur emeklileri için maaş artış oranı netleşti. Ancak işçi ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı beklentilerin altında kaldı, bu da ek zam taleplerini gündeme getirdi.

MECLİS SÜRECİ 

Ek zam düzenlemesi, önümüzdeki hafta Kabine toplantısında ele alınacak. Değerlendirmeler sonrasında kamuoyuyla paylaşılacak ve Meclis’e sevk edilecek. Meclis’in 16 Ocak’a kadar kapalı olması nedeniyle sürecin şubat ayına sarkması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK? 

Yapılacak düzenleme ile en düşük emekli maaşı 10 bin liranın üzerine çıkabilir. Farklı senaryolara göre, bu rakam 10 bin 250 lira ya da 11 bin 500 lira civarında olabilir. Bu artış, emekli maaşlarında önemli bir iyileştirme sağlayacak.

Kayısıyı dolu vurdu, üretici zararda Kayısıyı dolu vurdu, üretici zararda

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamları zam oranında belirleyici oluyor. Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında yüzde 37,57'lik enflasyon gerçekleştiği için emeklilere bu oranda zam imkanı doğdu.

Bu zam, kök maaşı en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin ise kök maaşına yapılacak.

Editör: Ayşegül Yaşar