Erkek ve kadın düğmelerinin neden farklı yönlerde olduğunu okuyunca şaşıracaksınız!

Erkek ve kadınların gömlek, çeket gibi düğmeli giysilerindeki düğmelerin farklı yönlerde olduğunu görür, ama neden kaynaklandığını çoğu kişi bilmez. 

Yalnızca kültürün değil aynı zamanda tarihsel değişimin de oldukça büyük simgelerini taşıyan ürünler olan düğmeler 13. yüyılda icat edildi.

Farklı taraflarda yapılmasının asıl nedeni de 13. yüzyıla kadar uzanıyor.  

Erkek gömleklerinde düğmeler sağ tarafta yer alırken, kadın gömleklerin de ise sol tarafta yer alıyor. Ancak, gömlekler genelde aynı göründüğü için çoğu kişi bunu fark etmiyor. 

Bakan, Diyarbakır’a bu yıl da gelmiyor Bakan, Diyarbakır’a bu yıl da gelmiyor

Düğmelerin neden sağa ve sola dikilmesinin hikayesini okuyunca sizler de şaşıracaksınız. İşte, gömlek düğmelerinin farklı taraflara dikilmesinin nedeni..

Düğmelerin icat edildiği 13. yüzyılda, zengin kadınlar, kendi başlarına giyinmiyorlar, her zaman hizmetçileri tarafından giydiriliyorlardı. Bu nedenle hizmetlinin sağlak olduğu düşünüldüğünde karşıdaki kişinin kıyafetlerini daha kolay iliklemek için düğmeler bu şekilde konumlandırılmış.

Erkek gömlekleri için düğmelerinin her zaman sağ tarafa yer almasının asıl nedeni ise genel bir kural olarak askeriyeyle ilişkili olarak değerlendiriliyor.

Erkeklerin büyük kısmının sağ elini kullandığı düşünüldüğünde ve sağdaki düğmeyi iliklemenin kolay olmasını ve gömleğin içine sıkıştırılmış olan silaha ulaşmanın bu şekilde daha kolay kolaylaştıracağı da varsayılıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR