Gökbilimciler, Samanyolu'nun halesindeki üç yıldızın kimyasal bileşimini yeniden analiz ederek, bu yıldızların 12 ila 13 milyar yıl yaşında olduklarını belirledi.

Royal Astronomical Society'nin Aylık Bildirileri Dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, Dünya'dan yaklaşık 30.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan, Samanyolu'nun halesinde yer alan üç yıldızı yeniden inceledi.

Bu yıldızların kimyasal bileşimleri, hepsinin 12 ila 13 milyar yıl yaşında olduğunu belirleyen bilim insanları, yıldızların neredeyse evren kadar yaşlı olduklarını söyledi.

EVRENİN EN ESKİ YILDIZLARI

Çanak Ve Yildizlar

Bu yıldızların Samanyolu boyunca izledikleri yörüngelere göre, Samanyolu Galaksisi'nden galaksimizden gelmediklerini belirleyen bilim insanları, '' milyarlarca yıl önce Samanyolu'nun yanından geçerken evrenin en eski galaksilerinden çalındıklarını gösteriyor'' dedi.

Yıldız astrofizikçisi Anna Frebel de, bu eski gaz toplarının ''kozmik aile ağacımızın bir parçası'' olduğunu belirtti.

Genellikle bu kadar yaşlı yıldızların, bilinen evrenin diğer tarafındaki galaksilere bakılarak veya antik yıldızlara tersine mühendislik yapılarak incelendiğini kaydeden araştırmacılar, bu keşifle yıldızları doğrudan inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR