Güneş tutulması ve meydana gelecek patlamalarla gökyüzünde göz kamaştırıcı manzaraların oluşacağı bildirildi.

Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünde gözlemlenecek olan güneş tutulması 8 Nisan'da gerçekleşecek. Tutulma sırasında dev patlamalar ve göz alıcı görüntüler bekleniyor! 

Tutulmanın sadece gökyüzünde nadir bir olayı olmadığı, aynı zamanda Güneş'in etkileyici güzellikteki aktivitelerini de gözler önüne sereceği belirtilirken,  Güneş tutulması sırasında, Güneş'in koronasından atılan dev patlamalar ve ateşli güneş çıkıntılarının izleyicilere büyüleyici bir görsel şölen sunacağı kaydedildi.

Colorado'daki Ulusal Güneş Gözlemevi'nden güneş fiziği uzmanı Ryan French, livesience'ye yaptığı açıklamada, özellikle, güneşin koronasında serbestçe yüzen ve güneş sistemine doğru genişleyen "devasa, patlayan" çıkıntıların, göz kamaştırıcı bir manzara oluşturacağını söyledi.

GÖKYÜZÜNDE GÖRSEL ŞÖLEN

Güneş Görsel

Bu olayların, Güneş'in şu anda solar maksimum olarak bilinen 11 yıllık güneş döngüsünün zirvesinde olması nedeniyle daha yaygın görülebileceğini anlatan French, şöyle dedi:

''Güneş tutulması sırasında gözlenebilecek olaylar arasında sadece dev patlamalar değil. Eğer şanslıysanız, Güneş'te atmosferin yükseklerinde bükülmüş, spiral benzeri bir yapı olarak gözlenebilecek Coronal Mass Ejection (Koronal Kütle Atımı - CME) gibi olaylar da gerçekleşebilir. Bu CME'ler, güneşin koronasından büyük miktarda manyetik alan ve plazma kütlesi fırlatarak hızla genişlerler ve birkaç saat içinde gözlemlenebilirler.

Bununla birlikte, güneş tutulması sırasında bu olağanüstü olayların gözlemlenebilmesi için uygun koşulların oluşması gerekiyor. Güneş patlamaları ve CME'ler, güneş tutulmasının tam zirvesinde meydana gelirse, izleyicilere görsel olarak büyüleyici bir manzara sunabilirler. Ancak, bu tür kısa süreli olayların doğru zamanlama ve konum gerektirdiği unutulmamalıdır.''

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

8 Nisan'daki güneş tutulması, sadece bilimsel bir olayı gözlemlemek için değil, aynı zamanda doğanın muhteşem güzelliğini keşfetmek ve anlamak için de bir fırsat sunuyor olacak.''

Editör: EYYUP KAÇAR