Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmekte olan 80 maddelik torba yasa teklifinin içinde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir madde bulunuyor. Meclis’te görüşülen torba yasa teklifinde GSS prim borçlularını sevindirecek bir düzenleme yer alıyor. Bu maddeye göre, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlularına af getirilmesi planlanıyor.

GSS NEDİR?

GSS, 2012 yılında yürürlüğe giren ve tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir sigorta sistemidir. GSS kapsamında, geliri olmayan veya belirli bir gelir sınırının altında olan vatandaşlar devlet tarafından prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Ancak, geliri belirli bir sınırın üzerinde olan vatandaşlar ise her ay GSS primi ödemek zorunda kalıyor.

“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

GSS PRİM BORÇLULARINA AF NASIL OLACAK?

Torba yasa teklifinin 54. maddesine göre, 1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu olan vatandaşlara af getirilecek.

GSS PRİM BORCU OLANLAR NE KADAR ÖDEYECEK?

GSS prim borcu olan vatandaşların ödeyeceği tutar, asgari ücrete göre belirleniyor. 2023 yılında asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendiğine göre, GSS prim borcu olanlar aylık 402 lira, yıllık ise 4 bin 802 lira ödemek durumunda kalacak. Ancak, 2024 yılında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte GSS primleri de artacak.

GSS PRİM BORCU AFFI NE ZAMAN GELECEK?

Teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşacak. Halihazırda borçlu durumda olan milyonlarca vatandaşın yapılacak düzenlemenin ardından yeni yıla GSS prim borcu olmadan gireceği tahmin ediliyor.

Editör: Ayşegül Yaşar