Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan açıklamayı Gün Işığı Kanser Derneği Başkanı Onkolog Dr. Halis Yerlikaya okudu.

Açıklamada derneğin kuruluşuna ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Kanserle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcına tanıklık etmek için sizlerle birlikteyiz. Gün Işığı Kanser Derneği olarak, toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmayı, erken teşhis ve tarama programlarını yaygınlaştırmayı, kanser hastalarına ve ailelerine psikolojik, sosyal ve hukuki destek sağlamayı amaçlıyoruz.”

Gun Isigi Kanser Dernegi

“2020 yılında dünyada 19,3 milyon yeni kanser vakası ve 10 milyon kanser ölümü”

Kanserle mücadelede erken tanı ve tedaviye erişimin önündeki engellere değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Dünyada ve ülkemizde kanser yükü, nüfus ve sosyo-ekonomik risk faktörleri nedeniyle giderek artmaktadır. GLOBOCAN verilerine göre 2020 yılında dünyada 19,3 milyon yeni kanser vakası ve 10 milyon kanser ölümü gerçekleşmiştir. Türkiye'de ise her yıl binlerce insan kanser tanısı almaktadır. Düşük gelirli kişilerle yüksek gelirli bireyler arasında erken tanı ve tedaviye erişim gibi konularda büyük eşitsizlikler yaşanmaktadır. Dünyadaki kanser erken tanısı ve tedavisindeki gelişmelere rağmen, maalesef dünya nüfusunun yarısı yeterli sağlık hizmetinden yoksundur. Eşitsizlikler, kanser olmayı, erken tanı konulmasını ve kanserli hastaların güncel ve nitelikli tedaviye ulaşımını olumsuz etkilemektedir. Bu ürkütücü tablo, kanser farkındalığının artırılması, erken tanı ve tedaviye erişim önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmeyi zorunlu kılmaktadır.”

“KANSER ÖLÜMLERİNİN KONTROL EDİLMESİ”

Kanser ölümlerinin kontrol edilmesinin önemine değinilen açıklamada; “Sigara, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği gibi davranışsal ve diyetsel etmenler ile hava kirliliği gibi çevresel karsinojenlere maruziyet, kanser riskini artırmaktadır. Gelir ve eğitim durumu, yaşanılan bölge, yaş, cinsiyet, etnik köken, ırk gibi etmenler de sağlık hizmetine erişim konusunda ayrımcılığa yol açabilmektedir. Savaşlar, göçler ve sosyal eşitsizlikler de kanser bakımını etkileyen diğer faktörlerdendir. Oysa kanser yapıcı risk faktörlerinden kaçınarak, kanserlerin yüzde 40-50’si önlenebilir; erken tanı ve doğru tedaviyle ise yüzde 65’i tedavi edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm kanserlerin yüzde 80’ini doğrudan ve dolaylı çevresel faktörlerle ilişkilendirmektedir. Bu nedenle, çevresel faktörlerin kontrol altına alınması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kanser ve kanser ölümlerinin kontrol edilmesinde büyük önem taşımaktadır.” denildi.

“KETEM’LERİN ALTYAPISI GÜÇLENDİRİLMELİ VE NİTELİKLİ PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI”

Kanser taramasındaki yetersizliğe değinilen açıklama şöyle devam etti: “Kanser taraması, tüm nüfusa ulaşmamaktadır. Birçok Avrupa ülkesine kıyasla, ülkemizde mamografi ve smear gibi tarama testlerini yaptıran kadınların oranı düşüktür. KETEM’lerin altyapısı güçlendirilmeli ve nitelikli sağlık personelinin sayısı artırılmalıdır. Kapsamlı kanser merkezleri ve güncel tedaviye erişim de yetersizdir. Derneğimizin temel hedefleri arasında, kanserin önlenmesi ve etkin tedavisine yönelik sağlık politikalarının geliştirilmesi yer almaktadır. Ayrıca kamu otoritelerini bu konuda harekete geçirecek çalışmalar yapmak ve kanser hastalarına etkili ve nitelikli tedaviye erişimlerini sağlamayı da hedeflemekteyiz.”

KANSERLE MÜCADELEDE NELER YAPILMALI?

Derneğin faaliyet amaçları ise şöyle sıralandı:

•Kanser konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve eğitici programlar düzenlemek.

•Erken teşhis ve tarama programlarının yaygınlaştırılmasını sağlamak.

•Kanser hastalarına ve ailelerine psikolojik, sosyal ve hukuki destek sunmak.

•Kanserle ilgili bilimsel araştırmaların teşvik edilmesi.

•Sağlık politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması için savunuculuk yapmak.

•Koruyucu halk sağlığı konusunda farkındalık yaratmak ve kanserin önlenmesi için sağlık politikalarını desteklemek.

•Kanser tedavilerine erişim sağlayarak, tüm hastaların etkili ve nitelikli tedavi almasını temin etmek.

•Dezavantajlı gruptaki kanser hastalarının tedaviye erişimini sağlamak.

•Sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik eden programlar düzenlemek.

•Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri yaparak kanserle mücadelede etkin adımlar atmak.”

“BİRLİKTE DAHA AYDINLIK BİR GELECEĞE DOĞRU YÜRÜYELİM”

Derneğin kuruluş ilanı açıklaması şöyle sonlandırıldı: “Derneğimiz, tüm faaliyetlerini din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik durumu, siyasi görüş ve benzeri herhangi bir ayrımcılık yapmaksızın yürütecek ve herkese eşit yaklaşımı benimseyecektir. İleriye dönük tüm bu çalışmalarımızda, siz değerli basın mensupları ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Birlikte daha aydınlık bir geleceğe doğru yürüyelim. Birlikte daha güçlü, birlikte daha umutlu!”

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ