Güneş sisteminin dış sınırının konumu gökbilimciler arasında bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Livesience'de yer alan araştırmaye göre, güneş sistemi çok geniş bir alana yayılmıştır. Kozmik mahallemiz sekiz gezegen, yaklaşık yarım düzine cüce gezegen, birkaç yüz ay ve milyonlarca asteroit ve kuyruklu yıldızdan oluşuyor; hepsi güneşin etrafında - ve çoğu durumda birbirlerinin etrafında - dev bir tepe gibi saatte binlerce kilometre hızla dönüyor.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

GÜNEŞ SİSTEMİNİN 3 SINIRI

NASA'ya göre, güneş sisteminin bir değil üç potansiyel sınırı var. Bunlar; Neptün'ün yörüngesinin ötesindeki kayalık cisimlerden oluşan halka olan Kuiper Kuşağı heliopoz, güneşin manyetik alanının kenarı ve Dünya'dan zorlukla görülebilen uzak bir kuyruklu yıldız rezervuarı olan Oort Bulutu.

New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndan araştırmacı Dan Reisenfeld, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, her bir sınıra ilişkin argümanların "hepsinin haklı olduğu" ve bu da aralarında seçim yapmayı karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Reisenfeld, ''Güneş sistemini dar anlamda sadece güneş ve onun gezegen cisimleri olarak tanımlarsak, o zaman Kuiper Kuşağı'nın kenarı, güneş sisteminin kenarı olarak düşünülebilir" dedi.

Reisenfeld, şöyle dedi:

''Heliopozun içindeki plazma güneş kökenli olduğundan ve heliopozun dışındaki plazma yıldızlararası kökenli olduğundan, bazı insanlar heliopozun güneş sisteminin sınırı olduğunu düşünüyor. Heliopozun ötesindeki boşluk sıklıkla 'yıldızlararası boşluk' olarak savunuluyor.''

Bazı gökbilimciler, güneş sisteminin bu tanımının fazlasıyla basit olarak değerlendirildiğini söyledi.

NASA'ya göre Kuiper Kuşağı güneşten 30 ila 50 astronomik birim (AU) uzakta uzanıyor. (Bir astronomik birim, Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye eşittir.)

Bazı gökbilimciler, Kuiper Kuşağı'nın güneş sisteminin kenarı olarak kabul edilmesi gerektiğini, çünkü bu kuşağın, güneşin öncül-gezegen diskinin (daha sonra gezegenler, aylar ve asteroitler haline gelen dönen gaz ve toz halkası) olduğu yerin kenarını gevşek bir şekilde temsil ettiğini savunuyor.

Ekim 2023'te, Kuiper Kuşağı'nın ötesinde bir düzine yeni nesnenin keşfi, daha da uzakta gizlenen "ikinci bir Kuiper Kuşağı" olabileceğine de işaret ediyordu.

Bazı araştırmacılar, bu bölgenin kendi dış kenarı etrafındaki belirsizliğin bu nedenle burayı bir bütün olarak güneş sistemi için güvenilmez bir sınır haline getirdiğini öne sürdü.
 

Editör: EYYUP KAÇAR