Şili ve Arjantin'in güneyinden görülebilecek ikinci tutulma, halkalı güneş tutulması şeklinde 2 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'den izlenemeyecek.

İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor

2024'ün ilk Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanacak. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenebilecek tutulma, Türkiye'den görülemeyecek.

İkinci Ay tutulması da 18 Eylül'de saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek ve parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek. Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak.

Ay'ın Dünya'ya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşan "süper Ay"lardan ilki olan, adını Kuzey Amerika göl ve nehirlerinde bulunan Mersin balığından alan "Mersin Balığı Süper Ayı" (Sturgeon Moon), 19 Ağustos'ta görülecek. Bu dolunaya aynı zamanda "Mavi Ay" adı da veriliyor.

Sonbahar Ekinoksu'na (22 Eylül) en yakın dönemde medyana gelen ikinci süper Ay, "Hasat Dolunayı" (Harvest Moon) adını taşıyor ve 18 Eylül'de gözlenebilecek.

Üçüncü süper Ay, 17 Ekim'de görülecek ve "Avcı Ayı (The Hunter's Moon)" olarak adlandırılıyor.

Yılın son süper Ay'ı da 15 Kasım'da gözlenebilecek. Söz konusu dolunay, "Kunduz Dolunayı (Beaver Moon)" adını taşıyor.

Kaynak euronews.com

Editör: Özgür Ayaydın