İngiltere’nin kuzeyinde, Hadrian Duvarı’nın hemen yakınındaki Roma dönemi kalesi Magna’da yapılan kazılarda arkeologlar sıra dışı bir keşfe imza attı. Kazılar sırasında, uzunluğu 30 santimetreden fazla olan sekiz dev boyutlu deri ayakkabı gün yüzüne çıkarıldı. Bu bulgular, bölgedeki Roma askerlerinin fiziksel yapısı hakkında yeni soruları gündeme getirdi.

MAGNA'DA SIRADIŞI BÜYÜKLÜKTE AYAKKABILAR

9 bin yıl önce kadın merkezli toplum kurulmuş!
9 bin yıl önce kadın merkezli toplum kurulmuş!
İçeriği Görüntüle

Magna, Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarını belirlemek amacıyla MS 122 yılında inşa edilen Hadrian Duvarı üzerinde yer alıyor.

Kazılarda ele geçen dev ayakkabılar, Vindolanda olarak bilinen ve daha önce binlerce antik deri ayakkabının bulunduğu kaleye yalnızca 11 kilometre uzaklıkta. Ancak uzmanlar, Magna’daki ayakkabıların boyutlarıyla Vindolanda’dakilerden belirgin şekilde ayrıldığını belirtiyor.

Western Üniversitesi'nden arkeolog ve antik ayakkabılar uzmanı Elizabeth Greene, Magna’da ortaya çıkarılan ayakkabıların ortalama olarak Vindolanda’dakilerden çok daha büyük olduğunu vurguladı.

Greene, "Bu küçük örnek bile, burada farklı bir şeylerin yaşandığını gösteriyor" dedi.

KORUNMUŞ DERİ, TARİHİ AYDINLATIYOR

Ayakkabılar, “ayak bileği kırıcı” olarak adlandırılan dar ve suyla dolu savunma hendeklerinin dibinde bulundu.

Bu hendeklerin oksijensiz ortamı, deri materyallerin olağanüstü şekilde korunmasını sağladı. Bulunan en büyük ayakkabının uzunluğu 32,6 santimetreye ulaşıyor. Bu ölçü, günümüzde ABD 14 veya İngiltere 13 numaraya karşılık geliyor.

Kıyaslama yapmak gerekirse, ortalama bir ABD erkek ayakkabı numarası 10,5’tir. Bu büyüklükteki ayakkabılar, günümüzde basketbol yıldızları LeBron James ve Michael Jordan’ın giydiği numaralara yakın ölçülerde.

NEDEN BU KADAR BÜYÜKLER?

Magna hendeğinde bugüne kadar çocuklardan yetişkinlere kadar çeşitli ebatlarda toplam 32 deri ayakkabı bulundu. Ancak bunların yüzde 25’i 30 santimetreden daha uzun. Bu oran, Vindolanda’daki ölçülebilir 3.704 ayakkabı arasında yalnızca yüzde 0,4’lük bir kesime denk geliyor.

Muhabir: NAZMİ KAHRAMAN