CHP Diyarbakır Milletvekili M. Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından yanıtlanmak üzere Meclise Roboski’nin yıldönümünde paylaşım yaptıkları paylaşım nedeniyle sürgün edilmelerine ilişkin soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “29 Aralık 2023 tarihinde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde görev yapan 3 okul müdürünün; 28 Aralık 2011 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesinde meydana gelen ve 34 sivil insanın yaşamını yitirdiği saldırının yıl dönümünde yaşamını yitiren yurttaşlarımızı anma amacıyla sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar sebebiyle gözaltına alındıkları kamuoyuna yansımıştı. Serbest bırakılan okul müdürlerinin daha sonra geçirdikleri idari soruşturma sonucunda kınama cezası aldıkları belirlenmiştir. Ancak okul müdürlerinin üyesi oldukları Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada; 3 okul müdürünün müdürlük görevinden alındıkları ve alınarak Şanlıurfa’nın farklı ilçelerine sürgün edildikleri haberleri kamuoyuyla paylaşılmıştır.”

Okul müdürleri neden sürgün edildi?

CHP Diyarbakır Milletvekili M. Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından yanıtlanmak üzere Meclise verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“1.Bakanlığınıza bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik idari soruşturmalarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Varsa hangi gerekçeyle bu idari soruşturmalara izin verilmiştir?

1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest 1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest

2.Önce kınama cezası alan okul müdürlerinin ivedi bir kararla müdürlük görevlerinden alınmaları ve farklı ilçelere sürgün edilmelerinin sebebi nedir?

3.Kamuoyuna yansıdığı gibi Halfeti Kaymakamı’nın kınama cezasına rağmen okul müdürleriyle ilgili “Halfeti’de görmek istemiyorum” ifadelerinin ardından sürgün edildikleri iddiaları doğru mudur?

4.Haklarında kesinleşmiş hüküm olmayan okul müdürlerine; ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idari soruşturma açıldığı ve sonuçlandırıldığına dair Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

5.Bakanlığınız ve bağlı İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okul müdürlerine, müdür yardımcılarına ve öğretmenlere dönük idari soruşturma açılmasının şartları nelerdir?

6.Haklarında hiçbir kesinleşmiş hüküm bulunmayan okul müdürlerinin; derin mağduriyetlere yol açacak biçimde müdürlük görevlerinden alınma ve farklı ilçelere tayin edilmelerinin gerekçesi nedir?”

Editör: Nazmi Kahraman