Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi  (HEDEP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, dün katili serbest bırakılan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda “Genel Görüşme” yapılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

‘HRANT DİNK ORGANİZE BİR ŞEKİLDE HEDEF HALİNE GETİRİLDİ’

Başvuruda, Dink’in Türkiye halklarının barış içinde yaşaması için mücadele ettiğini ve buna rağmen organize bir şekilde katledildiğine işaret edildi. Cinayetin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen “vur” emri verenlerin hala açığa çıkarılmadığı ve hesap sorulmadığı belirtilen başvuruda, “6 Şubat 2004 tarihinde AGOS gazetesinde yayımlanan bir haberden sonra, Genelkurmay Başkanlığı Dink’i hedef gösteren bir açıklama yaptı. Takip eden süreçte Dink, İstanbul Valiliğine çağrılarak MİT yetkililerince tehdit edildi. Hrant Dink Genelkurmay açıklamasından sonra devlet içindeki karanlık ellerce organize bir şekilde hedef haline getirildi. Bu kurulan komploya asker sivil bürokrasi, siyasiler, çeşitli devlet kurumları, istihbarat birimleri de ortak oldu” denildi.

‘HAKİKATLE YÜZLEŞİLMEKTEN KAÇINILDI’

Dink’in hedef gösterildiği ve linçe uğradığı belirtilen başvuruda, “Hrant Dink cinayetine dair yargı süreci, 20 Nisan 2007 tarihinde açılan dava ile başladı, 14 yıl sonra 26 Mart 2021’de gerçekleşen 131. duruşmada karar açıklandı. Cinayet davasındaki yargı süreci, Dink’i aramızdan alan karanlığı açığa çıkaracak, adalet sağlayacak biçimde işlemedi. Davada sorumluluk, siyasi hesaplarla; önce Ergenekoncu denilenlere, sonra FETÖ’cü denilenlere yıkılmaya çalışılarak gerçek bir yargı sürecinden ve hakikatle yüzleşilmekten kaçınıldı. Hrant Dink cinayetini organize eden failleri siyasi irade tarafından korundu ve yargı önüne çıkarılmadı” ifadelerine yer verildi.

GENEL GÖRÜŞME TALEBİ

Ceza verilen Ogün Samast’ın ise dün “iyi halli” olduğu gerekçesi ile serbest bırakıldığı belirtilen başvuruda, “Bu tahliye kararı sadece siyasi cinayetlerdeki cezasızlığa bir yenisinin daha eklenmesi değil, aynı zamanda toplum vicdanında da derin bir yara açmıştır. Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması, organize edilen siyasi cinayetlerle yüzleşilmesi TBMM’nin Türkiye halklarına ve toplumsal barışa karşı sorumluluğudur. Bu amaçla, Hrant Dink cinayeti hakkında bir Genel Görüşme açılmasını istiyoruz” şeklinde ifadelere yer verildi.

Şırnak’ta petrol üretimi günlük 40 bin varile ulaştı Şırnak’ta petrol üretimi günlük 40 bin varile ulaştı

Editör: Nazmi Kahraman