Meral Özdemir

LightSolver, karmaşık yapay zeka hesaplamalarını nanosaniyeler içinde gerçekleştirebilen lazer hesaplama teknolojisine dayalı yeni bilgisayarını tanıttı

LightSolver adlı bir startup, geliştirdiği yeni bilgisayar olan LPU100'ü duyurdu. Bu bilgisayarın, geleneksel süper bilgisayarlar ve kuantum hesaplama sistemlerinden daha etkili olduğu ileri sürüldü.

KUANTUM BİLGİSAYARLARLA REKABET EDECEK

Doğada bulunmayan yeni proteinler üretildi Doğada bulunmayan yeni proteinler üretildi

LPU100, geleneksel elektronikler ve kübitler yerine lazerleri tercih ediyor. 

Bu yaklaşım, karmaşık yapay zeka hesaplamalarını nanosaniyeler içinde gerçekleştirebiliyor. 

Şirket yetkilileri, bu bilgisayarın hem kuantum hem de klasik süper bilgisayarlarla rekabet edebilecek bir performans sunduğunu belirtti.

LPU100'ün çalışma prensibinin, lazer girişimi adı verilen bir süreç kullanarak 100 lazerin bir araya getirmesiyle başladığını kaydeden yetkililer, bu süreçte, çözülmesi gereken optimizasyon problemlerin, lazerlerin yollarındaki fiziksel engellere kodlandığını ve bu sayede lazerlerin, enerji kaybını minimize ettiğini söyledi.

Şirketin temsilcileri, LPU100'ün karmaşık işlemleri 10 nanosaniyede gerçekleştirebildiğini ve bu sayede en hızlı grafik işlem birimlerinden (GPU'lar) yüzlerce kat daha hızlı olduğunu ifade ederek, bu özellikle vektör matris çarpımları gibi zorlu işlemlerde önemli bir avantaj sağladığını bildirdi.

LPU100'ün, LightSolver'ın ''kuantumdan ilham alan'' teknolojisini kullandığını, ancak kübitlere veya kuantum mekaniği yasalarına dayanmadığını anlatan yetkililer, bunun yerine, klasik bilgisayarların yapamadığı çoklu işlemleri aynı anda yüksek hızlarda gerçekleştirme prensibini kullandığı ı kaydetti.

LightSolver'ın yeni bilgisayarı, finans, havacılık, lojistik ve imalat gibi endüstriler için önemli bir çözüm olabilir. Ayrıca düşük enerji tüketimi ve kompakt boyutuyla dikkat çekiyor. 

Şirket, LPU100'ü 1 milyona kadar değişken içeren sorunları çözmek için bulut platformu aracılığıyla müşterilere sunuyor.

Bu yeni bilgisayarın, geleneksel süper bilgisayarlar ve kuantum hesaplama sistemlerine pratik bir alternatif olabileceği görüşü hakim. 

LightSolver'ın teknolojisi, ileri düzey bilgi işlem kullanıcıları için yeni bir çözüm sunuyor gibi görünüyor.

Live Sience 

Editör: EYYUP KAÇAR